Radulović: Sačuvati crnogorski pravni poredak od „egzibicija“ koje bi institucionalnu agoniju učinili još većom

Povodom najava da bi Skupština Crne Gore mogla “poništiti Ukaz predsjednika Crne Gore” i time odložiti zakazane parlamentarne izbore za 11. jun predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović kaže da se radi o pravnom nonsesu i eksperimentu koji je u suprotnosti sa ustavnim poretkom Crne Gore.

U nadi da se radi o “medijskom spinovanju i špekulacijama”, Radulović naglašava da ipak treba upozoriti da su svi dužni pridržavati se Ustava i zakona i sačuvati crnogorski pravni poredak od “egzibicija” koje bi, smatra on, već postojeću institucionalnu agoniju učinili još većom i time sistemski opasnijom.

“Stoga sam saglasan sa kolegama pravnicima koji su saopštili da u ustavno definisanom sistemu podjele vlasti i ustavno utvrđenim nadležnostima Skupština Crne Gore nema nadležnost da “poništava Ukaz predsjednika Države”. Tim prije što se radi o raspuštenoj Skupštini i činjenici da je Ukaz bio predmet razmatranja Ustavnog suda”, rekao je Radulović za CdM.

Stoga, kako dodaje, vjeruje da će kolege pravnici koji su involvirani u političke establišmente između “trenutnog oportuniteta i na Ustavu zasnovanog pravnog stava izabrati profesionalni poziv i struku”.

Izvor: CdM

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA