Radulović: Poštovanje ljudskih prava i sloboda jedno od temeljnih vrijednosti Crne Gore

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović je istakao da je poštovanje, zaštita i promocija ljudskih prava i sloboda, jedno od temeljnih vrijednosti crnogorske politike, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

To je kazao na konferenciji „Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije” i istakao da se eliminacija diskriminacije po bilo kom osnovu nalazi u vrhu prioriteta Vlade Crne Gore, u cilju stvaranja društva zasnovanog na toleranciji, jednakosti i vladavini prava, u kojem će zaštita ljudskih prava biti od najvišeg značaja. 

Radulović je takođe, kako navode, naglasio da posvećenost Crne Gore ovoj izuzetno važnoj temi potvrđuje i ponovno članstvo zemlje u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, istakavši zalaganje za unapređenje njihovog integrisanja u sve aspekte rada ove međunarodne organizacije.

Podsjetio da se ove godine obilježava 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao jednog od najvažnijih međunarodnih dokumenata prošlog vijeka. 

Radulović je, kako su kazali, naveo da je usvajanje i primjena najviših standarda po pitanju vladavine prava i temeljnih sloboda ne samo civilizacijski cilj, već i od najveće važnosti u pregovaračkom procesu Crne Gore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što je glavno crnogorsko spoljnopolitičko opredjeljenje. 

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

NIKŠIĆ PROGNOZA