U Vili Gorica održan prijem povodom sedam godina članstva u NATO savezu

Vlada Crne Gore organizovala je u Vili Gorica prijem povodom 75 godina od osnivanja NATO-a i sedam godina članstva Crne Gore u tom savezu.

Goste su, kao domaćini dočekali potpredsjednik Aleksa Bečić, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović.

Prijemu prisustvuju premijer Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, predsjednik države Jakov Milatović, poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković, poslanici Bošnjačke Stranke Ervin Ibrahimović, Damir Gutić, Admir Adrović i Mirsad Mirković, poslanici Demokrata Duško Stjepović, Albin Ćeman i Boris Bogdanović.

Prijemu, pored njih, prisustvuju i nekadašnja ministarka odbrane i ambasadorka Milica Pejanović Đurišić, bivši ambasador Crne Gore u SAD Miodrag Vlahović, nekadašnji ministar spoljnih poslova Milan Roćen, admiral u penziji Dragan Samardžić, nekadašnji premijer Igor Lukšić…

<p>Goste dočekuju potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i ministri Ivanović i Krapović</p>„></p>



<figure class=

Predsjednik Vlade Milojko Spajić rekao je da je članstvo Crne Gore u NATO učinillo Crnu Goru sigurnijom i bezbjednijom, a doprinjelo je i jačanju stablnosti regiona.

Obraćajući se gostima, predsjednik Vlade je kazao da je integracija u NATO prije sedam godina značila i usvajanje i primjenu vrijednosti i principa koje baštini Alijansa, odnosno potvrdu da je Crna Gora dostigla propisane standarde pridruživši se savezu najrazvijenih zemalja, te da danas slijedi tada trasiran razvojni put i stoji pred vratima Evropske unije.

“Danas je naša posvećenost vrijednostima koje baštini Alijansa važnija nego ikad. Agresija Rusije na našeg partnera Ukrajinu je podsjetnik i upozorenje na važnost solidarnosti i zajedničkog djelovanja. Ova podrška naglašava naše nepokolebljivo uvjerenje u svijet u kojem snaga ne čini pravo, u kojem prevladavaju načela humanosti, pravde i međunarodnog prava” poručio je premijer.

Podsjetio je i da simbolika članstva u NATO-u nadilazi vojnu snagu, odnosno predstavlja zavjet za zaštitu zajedničkih vrijednosti slobode, demokratije i ljudskog dostojanstva. “Dok idemo naprijed, moramo nastaviti zagovarati te ideale, kako unutar naših granica, tako i izvan njih, osiguravajući da buduće generacije naslijede svijet koji je pravedan, miran i prosperitetan”.

Govoreći o sveobuhvatnosti NATO politike, vrijednostima, ali i obavezama i odgovornostima, premijer je kazao da razumije različite emocije koje događaji iz prošlosti bude u dijelu javnosti, naglasivši da Crna Gora vodi politiku zaštite svakog građanina i stvaranja uslova da mirno žive i u Crnoj Gori stvaraju i naši potomci. “Stoga vasmolim da odgovornost prema trenutku u kojem živimo i dužnost prema onima zbog kojih živimo bude jedino što određuje naše stavove i naša uvjerenja”, poručio je Spajić.

Sa prijema je poručeno da je NATO jedini garant bezbjednosti, a članstvo priveligija Crne Gore, naročito u vremenima sukoba i ratinh dešavanja na obroncima Evrope. Upravo zbog toga je, kao nikada ranije, važno graditi mehanizme otpornosti na sve potencijalne prijetnje po bezbjednost. “A to ne možemo učiniti samo jačanjem odbrambene politike, već prvenstveno izgradnjom boljeg društva – kroz obrazovanje, vladavinu prava i bolji standard naših građana. Samo utemeljeno na pravim vrijednostima naše društvo će biti otpornije i na sve spoljne uticaje i sve bezbjednosne prijetnje. A NATO je i to, NATO su te vrijednosti.”

Istakao je da je članstvo u NATO-u značajno je podstaklo ekonomski razvoj i uticalo na veće interesovanje stranih investitora, priliv investicija, a time i poboljšanje životnog standarda naših građana.

„Stoga neka ovaj jubilej bude podsjetnik da smo udruženi snažniji. Uvjeren da ćemo 10 godina članstva dočekati spremni da budemo udruženi u Evropi, a još sigurniji u NATO-u, nama u Crnoj Gori i saveznicama još jednom čestitam godišnjicu članstva i 75 godina Sjevernoatlantskog saveza“, zaključio je premijer.

Nakon Spajićevog obraćanja, okupljenima je prikazan video o Vojsci, a zatim je održan nastup gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića.

Foto: Aljoša Turović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA