PRESS istražuje: Lobistička firma iz Vašingtona postojala samo za vrijeme trajanja ugovora sa 43. Vladom

Firma „Bipartizan Solutions“, sa kojom je 43. Vlada Crne Gore, na čijem čelu je tada bio Dritan Abazović, potpisala sporazum o lobiranju u SAD postojala je samo za vrijeme realizacije tog ugovora.

Prema dokumentaciji do koje je došao PRESS ova firma, koju je osnovao američko-izraelski analitičar Mičel Barak, zvanično je registrovana 23. decembra 2022. godine, a registracija joj je istekla 31. jula 2023.

Ugovor o lobiranju sa 43. Vladom potpisan je za period od 23. decembra pa sve do kraja maja 2023 kada je isti i raskinut, iz čega proizilazi da je firma za lobiranje „Bipartizan solutions“ osnovana samo zbog posla koji je dogovorila i potpisala sa Abazovićevom Vladom.

Foto: PRESS (Screenshot)

Sporazum o uslugama ove firme, kako je saopšteno jutros portalu RTCG, ne nalazi se u arhivama Generalnog sektetarijata Vlade.

Podsjećamo, kabinet premijera Milojka Spajića juče je Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije, na čijem čelu je trenutno potpredsjednik Vlade dr Momo Koprivica, dostavio analizu o nizu nepravilnosti kada je riječ o ovom poslu.

“Ugovorom o lobiranju sa firmom “Bipartizan Solutions” prekršen niz zakona”

Njime je na prvom mjestu, piše u analizi u koju je PRESS imao uvid, prekršen Zakon o vanjskim poslovima u članu 13.

„Uvidom u prednje citirane članove Zakona nedvosmisleno se može zaključiti da Vlada Crne Gore preko Ministarstva vanjskih poslova vrši poslove zastupanja i promovisanja države Crne Gore, i unapređenja saradnje između dviju država, posebno ako se ima u obzir činjenica da postoji Diplomatsko konzularno predstavništvo u SAD-a, kao i predstavnika u sjedištu UN-a u Njujorku“, navodi se u obrazloženju (p)o ovoj tački zakona.

Shodno prethodno navedenom proizilazi, kako se dodaje u dokumentu, kroz izvještaje o realizovanom poslu, (koje je naručilac sačinjavao mjesečno radi isplate naknade), da se radi o aktivnostima koje su u nadležnosti Minstarstva vanjskih poslova i DKP-a u smislu Zakona o vanjskim poslovima vanjskim poslovima.

U pomenutoj analizi se ističe i da se, u ovom slučaju, nije poštovao ni Zakon o javnim nabavkama, jer je Zaključkom 43. Vlade određeno da se radi o usluzi.

Naime, planom javnih nabavki nije bilo planirano sprovođenje navedene usluge, kao ni sredstva Budžetom za sprovođenje navedene usluge kroz javne nabake, već je retroaktivno tražena saglasnost za sredstva nakon zaključenja ugovora.

„Ugovor između Vlade i ove firme je zaključen 13. decembra 2022. godine, a Vlada je dala saglasnost za sredstva na sjednici od 26. januara 2023. godine. Potpisan je ugovor bez procedure javne nabavke, a samim tim je prekršen Zakon o javnim nabavkama u dijelu čl. 3 1 84, kao i u dijelu člana 8 (načela konkurentnosti)“, stoji u analizi do koje je došao PRESS.

Pored ovih nepravilnosti, tvrdi se u ovom dokumentu, nije obezbijeđena ni konkurencija između lobista. Odnosno, zaključen je ugovor bez omogućavanja učešća drugih pravnih lica registrovanih za lobiranje na teritoriji SAD-a, te je izbjegnut postupak javnih nabavki u smislu Zakona o javnim nabavkama.

Time je, ukazali su iz Spajićeve Vlade Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije, na nezakonit način omogućeno sticanje 350.000 iz tekuće budžetske rezerve kompaniji iz Vašingtona.

Abazović: Ugovor postoji, ali ne žele da ga vide!

Ovim povodom jutros se oglasio i bivši premijer Crne Gore i predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

On je, gostujući na Jutarnjem programu RTCG-a, kazao da postoji dokument, ali da trenutni sastav Vlade ne želi da ga vidi.

„Što se tiče lobiranja fasciniran sam neznanjem ove vlade. Ne mogu da vjeruje da ljudi sjede u Vladi i misle da nešto može da se naplati iz budžetske rezerve bez akta. Postoji dokument, ali nijesu htjeli da ga vide. Što se mene tiče, kao i druge stvari neka pokrenu proces, ali kada se to završi onda ćemo i mi pokrenuti proces“, rekao je Abazović.

On je objasnio da smo bili jedina zemlja bez angažovanih lobista i da je taj ugovor od 350.000 najmanji mogući, te i da kada se uporedi sa zemljama regiona – to je desetostruko manje.

„Svaka vlada treba da ima ovakve ugovore i da izabere firme koje smatra da će najbolje raditi u našem interesu u Vašingtonu. U tom periodu kada smo stali na stranu Alijanse u ratu u Ukrajini morali smo da imamo veću vidljivost u Vašingtonu. Ali ovo su gluposti, jer sve je odrađeno po propisima. Zadovoljan sam šta je sa tim novcem urađeno, jer smo zemlja koja je u skromnim uslovima pokazala agilnost i naši partneri su to umjeli da cijene“, izjavio je Abazović u Jutarnjem programu RTCG.

Foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA