Predstavnici Crne Gore i EU o javnim nabavkama

Crnogorska delegacija učestvovaće na sjednici Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju koji će se održati 20. juna a jedna od tema biće i pregovaračko poglavlje o javnim nabavkama.  

Kako se navodi u Predlogu platforme koji je objavila Vlada Crne Gore, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (SSP) potpisan je 15. oktobra 2007. godine.

Shodno članu 43 Privremenog sporazuma osnovan je Privremeni odbor. Prva, konstitutivna sjednica Privremenog odbora, održana je 22. januara 2008. godine u Briselu. Na tom sastanku je, između ostalog, usvojen Poslovnik, uključujući Pravila funkcionisanja i strukturu pododbora Evropske zajednice i Crne Gore.

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju je jedan od sedam pododbora.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu 1. maja 2010. godine, okončanjem procesa ratifikacije u nacionalnim parlamentima država članica EU.

„U tom smislu, Crna Gora se obavezala da preuzme sve obaveze iz SSP, uključujući i ispunjavanje političkih kriterijuma pristupanja Uniji, kao i postepeno usvajanih evropskih standarda i jačanje administrativnih kapaciteta u svih 35 pregovaračkih poglavlja“, ističe se u Predlogu platforme.

Do sada je, kako se navodi, održano 13 sastanaka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju. Četrnaesti sastanak, zakazan je za 20. jun 2023. godine i biće održan u hibridnom formatu.

U nadležnosti Pododbora su pregovaračka poglavlja: tri – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, četiri – Sloboda kretanja kapitala (osim oblasti sprečavanja pranja novca), pet – Javne nabavke, šest – Privredno pravo, sedam – Pravo intelektualne svojine, osam – Konkurencija, devet – Finansijske usluge i 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA