„Postoji pozitivna struja za proširenje, zemlje ZB da iskoriste priliku“

Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da postoji jako pozitivna struja za proširenje Evropske unije i da svaka država Zapadnog Balkana treba da iskoristi ovu izuzetnu priliku.

Popa je gostujući u Dnevniku TVCG kazala da je današnji Samit u Briselu veoma važan za Crnu Goru i Evropsku uniju. 

„Vidjeli smo ohrabrujuće korake i stvarnu politčku posvećenost. Crna Gora je i dalje usklađena sa zajedničkom vanjskom sigurnosnom politikom Evropske unije uključujući sankcije protiv Rusije“, kazala je Popa. 

Popa je istakla da su u Crnoj Gori primjetni ohrabrujući koraci kao što je međupartijski dijalog koji je doveo do imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda, kao i do načina na koji je popis pokrenut, na miran i normalan način.

„Sada je cilj da se međupartijski konsenzus ojača i za buduća imenovanja i reforme“, istakla je Popa. 

Naglasila je da je Crna Gora na društveno-ekonomskom nivou predložila i sastavila u rekordnom roku veoma ambicioznu reformsku agendu koja je svima dala razlog za optimizam.

„Proširenje je naša najvažnija vanjska politika. Države Zapadnog Balkana i Crna Gora moraju da se ubrzaju, jer ovo je dvosmjerna cesta, kandidati moraju da dokažu i da sprovode reforme kroz konkretne akcije“, istakla je Popa. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA