Biraju novi savjet RTV Podgorica

Skupština Glavnog grada danas će na sjednici donijeti odluku o imenovanju novog saziva Savjeta RTV Podgorica. Odbor za imenovanja je na prošloj sjednici predložio smjenu dosadašnjeg Savjeta RTV Podgorica, a na listi kandidata za nove članove su Tatjana Novović koju je predložio Univerzitet Crne Gore, Vesna Radulović ispred Unije poslodavaca Crne Gore, i Zoran Rakočević, kojeg je predložio NVO sektor.

Sjednicu Skupštine Glavnog grada možete pratiti uživo na Portalu RTNK:

Odbor za izbor i imenovanja prihvatio je ranije kandidaturu Advokatske komore Crne Gore koja je za člana predložila Aleksandra Đurišića, advokata, ali i kandidaturu Tatjane Džudović, koju je predložio Savez sindikadata Crne Gore.

Na sjednici Skupštine Glavnog grada raspravljalo se o renoviranju ulica u Staroj varoši gdje je odbornik Goran Milić istakao da su radovi obavljeni bez kompletne tehnčke dokumentacije, odnosno nedostatako je elektrotehnički projekat zbog čega postoj rizik od požara i zračenja.

V.d. direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić je odgovorio da je većina ulica renovirana, a da nijesu postavljeni kablovi za struju ili telekomunikacije ispor kolovoza.

„Od kada sam došao na čelo Agencije započete su i završene ulice Radoja Jovanovića i Gojka Radonjića. Tačno je da nijesu rađene instalacije kablova ispod postojećih kolovoza, jer u projektima to nije bilo definisano. Tenderom nije planiranje da Agencije izvodi kabliranje i izmješatnje, već CEDIS-a. Imamo ne samo u Staroj Varoši, nego i u ostalim naseljima Maslinama, Zagoriču, da krenemo po svim djelovima grada, maltene Teksas, što se tiče ne samo struje, nego i telekomunikacionih mreža koje izgledaju jako ružno i opasno“, naveo je Senić.

Za rukovodioce Glavnog grada stigla 53 pitanja

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da je ovo prva posebna sjednica na kojoj odbornici imaju pravo da postave pitanja rukovodstvu Glavnog grada. Ukupno je postavljeno 53 pitanja.

Odbornik Vasilije Čarapić je pitao kada se može očekivati početak izgradnje prodajnog centra kompanije „Lidl“ koja je prije nekoliko godina kupila vrijedno zemljište i najavila izgradnju distributivnog centra.

Odgovor je dobio od Šuća Orahovca, sekretara za investicije, koji je kazao da je „Lidl“ trenutno u fazi pronalaženja najboljeg modela zakupa i kupovine parcela od Glavnog grada i privatnih vlasnika, te da se nada da će to biti gotovo uskoro.

V.d. izvršnog direktora Zelenila Petar Krivokapić saopštivši da su formirani drvoredi na više lokacija i da se radi park u Zelenici, a da je budžetom za narednu godinu predviđeno 3.036.000 eura za izgradnju parkova.

Odbornicu PES-a Nađu Ljiljanić zanimalo je koliko je formirano mjesnih zajednica i šta je u tom smjeru uradila radna grupa za izradu odluke o MZ.

V.d. sekretarke za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić je navela da je formirano 40 mjesnih zajednica, od koji su 23 u gradskom i 17 u vangradskom području.

”Do sada je Sekretarijat sproveo konsultiovanje javnosti kroz elektronsku anketu. Izrađena je radna verzija odluka koja će biti dostavljena članovima radne grupe“, rekla je Anđušić.

Odbornik Nove srpske demokratije Mitar Šušić postavio je pitanje koliko je Služba za građane u stanju da pomogne građanima.

V.d. rukovodioca Službe za građane Vladislav Dajković je naveo da je služba osnovana prije osam godina i tokom trajanja mijenjala je oblik rada.

”Za četiri mjeseca siguran sam da sa svojim timom postigao značajne rezultate. U prosjeku primimo preko 300 upita građana, na sve dopise odgovorimo i proslijedimo službama i preduzećima da bi dobili odgovor. Rad na terenu predstavlja aktivnost na koju sam najviše ponosan“, rekao je Dajković.

Šušića je zanimalo kakav je status KIC Pop hora, te da li je menadment KIC-a bio upoznat da je hor učestvovao na političkom spisku podrške Palestini.

Aida Batilović, v.d. direktorica KIC-a „Budo Tomović“, navela je da hor funkcioniše kao NVO, osim KIC u nazivu ne postoji druga veza između hora i te ustanove.

„Oni nisu bili dužni da nas informišu o svom nastupu, jer su NVO organizacija“, rekla je Batilović.

Odbornik DPS Andrija Klikovac pitao je predsjednicu Skupštine kada će početi sa pitanjima gradonačelnici Oliveri Injac.

Glavni grad do sada bio bez registra bašta ugostiteljskih objakata

Sara Đurišić (NSD) pitala je kakava je situacija sa izdavanje odobrenja za bašte na zemlju koja pripada Glavnog grada, koliko novca Glavni grad prihoduje od toga i da li je u prethodnom periodu bilo propusta u tom dijelu. Nju je zanimalo kako je moguće da Glavni grad zarađuje sedam eura od reklama koje prekrivaju cijelu fasadu zgrade.

Andrija Babović, v.d. sekretar za komunalne poslove, saopštio je da ne postoji bilo kakav registar o baštama u Podgorici, jer to nekome nije bilo u interesu.

„Procjena Komunalne inspekcije je da postoji preko 1.300 bašti ugostiteljskih objekata, od toga je na javnoj površini 800. Kroz arhivu sam vidio da neki ugostiteljski objekti nisu produžavali UTU uslove pa i po nekoliko godina. Prosječna cijena dažbina koje treba da plate Glavnom gradu devet eura po kvadratu i ukoliko je 800 bašti njih preskočilo jedan mjesec da to plate, to je 720.000 eura. Naišao sam da neke bašte nisu plaćale nijedan euro. Trenutno imamo 195 UTU za bašte otvorenog tipa i 20 za bašte zatvorenog tipa“, rekao je Babović.

Odbornika Slobodne Crne Gore Bobana Radevića zanimalo je kakvo je stanje sa socijalnim stanovima i da li će pokrenuti inicijativu utvrđivanja činjeničnog stanja zbog sumnji da su neka lica „zloupotrijebila socijalne stanove u dogovoru sa bivšom gradskom upravom“.

V.d. sekretarke za solcijalno staranje Ida Kolinović kazala je da će Glavni grad u skladu sa dostupnim podacima provjeriti upotrebu socijalnih stanova.

Anika Bajić (PZP) pitala je da li postoji fond porodicama koji bi izdvajao sredstva za socijalne slučajeve kojima je potrebna hitna urgencija. Vladislav Dajković je naveo da ne postoji fond hitne pomoći za građane kojima je prijeko potrebna, te da je on preko društvenih mreža morao da reaguje kako bi se skupila sredstva.

Mladena Jovanovića (PZP) je zanimalo da li je urađena revizija poslovanja Sportskih objekata i koliko preduzeće ima zaposlenih.

Aleksandar Vučković, v.d. direktor Sportskih objekata, saopštio je da je urađena reviziju za 2022. godinu.

„Nalaz revizije je bio negativan. Sportski objekti imaju 108 zaposlenih od čega su 106 zaposlena na neodređeno i dva na određeno vrijeme“, rekao je Vučković.

Maja Vučelić (CIVIS) je postavila pitanje kada se planira završetak Doma zdravlja u Zagoriču.

Senić je naveo da je tender za projekat bio u prošloj godini, te da je vrijednost bila 3.650.000 sa PDV-om.

„Pristigle su dvije ponude i to firmi Bombeton i Gradnja promet. Zapisnik i odluka o izboru o najpovoljnoj ponudi nisu pripremljeni obzirom da je dostavljen prigovor Prave Crne Gore kojim je osporavan projekat. Agencija više neće dozvoliti novo Gradsko pozorište. Rađena je revizija projekta, uočeni su nedostaci“, naveo je Senić.

„Čistoća“ duguje 3.000.000 eura

Odbornik DPS Andrija Klikovac pitao je direktora Deponije koliko su potraživanja prema Čistoći DOO, kao podatke iz analitičke kartice.

„Ovo pitanje postavljam, jer je izvršena manipulacija podacima o dugu Čistoće. Direktor Čistoće Hot je kazao da je taj dug za 2023. godinu preko 1.000.000 eura“, kazao je Klikovac i dodao da je dug Čistoće porastao za 407.000 eura prema Deponiji doo.

Pomoćnica direktora Deponije Vesna Milović predstavila je stanje potraživanje Deponije prema Čistoći na dan 30.06.2023. i 15.11.2023. godini.

„Stanje sa potraživanjem Deponije prema Čistoći na dan 30. jun ove godine iznosi 4.190.723 eura. Od čega je iznos 3.556.000 eura se odnosi na početno stanje. Od januara do 30. juna fakturisana je realizacija u iznosu od 1.206.000 eura. Naplaćena realizacija iznosi 572.000 eura. Stanje potraživanja do 01.01.2023. godine do 15. novembra ove godine stanje potraživanje iznosi 4.597.000 eura. Dug po početnom stanju iznosi 3.556.000 eura. U tom periodu fakturisano je 2.280.000 eura, a naplaćeno 980.000 eura“, kaže ona.

Odbornik Nermin Abdić pitao je direktora „Čistoće“ Denisa Hota koliko je privremenih spriječenosti za rad u tom preduzeću za avgust, septembar i oktobar tekuće godine.

Vojin Katnić kazao je da u tom preduzeću u avgustu bilo 162 takva lica. U septembru zabilježeno je 173, a u oktobru 145.

Abdić je kazao da je očekivao takav odgovor, jer je Hot optuživao prethodnu vlast da je izdavala najviše bolovanja.

„Ti ljudi rade u jako teškim uslovima, i ovoliki broj bolovanja nije neočekivan. Htio sam da dokažem građanima Podgorice da prethodna vlast ipak nije imala više bolovanja. Ta priča, što bi rekli u narodu, ne pije vodu“, ocijenio je Abdić, dodajući da se zalaže za svako ispitivanje spriječenosti za rad.

Lokacija za kolektor „zakucana“ planskim dokumentom

Mihailo Anđušić (DPS) pitao je da li je gradska uprava ostala pri stavu da ostaje lokacija za kolektor, te dokle se stiglo sa radovima.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević naveo je da nemaju pravo da stopiraju gradnju kolektora.

„Trenutno je loptica na strani projektanata koje završavaju idejno rješenje. Mislim da je sama izgradnja značajna. Mi svakog dana puštamo na desetine i stotine hiljada kubika poluprerađene vode, zagađujemo Moraču. Čekamo izjašnjenje izvođača radova, čekamo idejni projekat. Lokacija je zakucana planskim dokumentom“, poručio je Rakčević.

V.d. sekretar Sekretarijata za saobraćaj Ninoslav Kaluđerović kazao je da su izdali 8.837 legitimacija za besplatan prevoz učenika.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA