Popa: Ključne institucije da brzo ispune preostala privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava

Apelujem na ključne institucije iz oblasti vladavine prava čiji su predstavnici danas ovdje da ne štede napore i brzo ispune preostala privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava, poručila je Šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa  na današnjem sastanku Crna Gora -EU Pododbora za pravdu slobodu i bezbjednost.

“Zadovoljstvo mi je što sam ovdje na početku ovako važnog sastanka, i što nas vidim u tolikom broju za stolom. Dozvolite mi da se nadležnima zahvalim na saradnji u organizaciji sastanka i dostupnosti da budu domaćini”, kazala je Popa.

Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, prema njenim riječima, uvijek je privlačio veliku pažnju, s obzirom na ključnu ulogu javnih politika na koje se fokusira, a koje su osnova svake demokratske države.

“Međutim, vjerujem da ove godine, nakon ohrabrujućih poruka sa Međuvladine konferencije održane u januaru, sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u februaru i – na kraju, ali ne i manje važno – nedavne posjete komesara Varheljija, današnji sastanak više nego ikada predstavlja izuzetnu šansu da zajednički razgovaramo o najvažnijim izazovima i dostignućima u oblasti vladavine prava, da ih sagledamo i nastavimo dalje”, kazala je Popa.

Navod da tokom trajanja Pododbora u Strazburu se održava još jedan važan sastanak, takođe dio pregovaračkog okvira: 21. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

“Paralelno s tim, ove sedmice imamo predstavnike Evropske komisije, ovdje u Podgorici i onlajn iz Brisela, angažovane na tekućoj pripremi prvog izvještaja o vladavini prava za Crnu Goru”, kazala je Popa.

Ovo je aktivnost, koja se, kaže, inače sprovodi samo za države članice EU, a ove godine je proširena i na četiri zemlje kandidatkinje.

“Mislim da sve ovo odražava posebnu pažnju koju EU poklanja naporima Crne Gore da napreduje i pređe na sljedeći korak pregovaračkog procesa. Kao i, opet ponavljam, pažnju koju EU pruža javnim politikama iz oblasti vladavine prava i temeljnim vrijednostima koje su ključne za dobro funkcionisanje institucija i procvat društva”, dodala je šefica EU delegacije.

Ovo se odražava u revidiranoj metodologiji proširenja koja, kao što znate, predviđa da se privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava moraju ispuniti prije zatvaranja bilo kojeg drugog pregovaračkog poglavlja, kazala je Popa.

“Crnoj Gori se u ovom periodu pruža izvanredna prilika da odlučujuće ubrza svoj proces pristupanja. Zato bih željela da apelujem na ključne institucije iz oblasti vladavine prava čiji su predstavnici danas ovdje da ne štede napore i brzo ispune preostala privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava”, istakla je Popa.

Vaš rad će, kako kaže, takođe morati da dobije podršku političkih aktera.

“Evropska unija i građani Crne Gore očekuju od njih da se izdignu iznad partijskih interesa, i izgrade neophodan konsenzus za brzo usvajanje ključnih nedostajućih zakona i reformi iz evropske agende. Sada je vrijeme za akciju. Vaši građani i evropska budućnost vaše zemlje zahvaliće vam na tome”, poručila je Popa.

Foto: Evropska kuća

NIKŠIĆ PROGNOZA