Politička kriza u Beranama sve veća, lokalni izbori sve bliži

Nakon što su predsjednik i potpredsjednik Opštine Berane, Vuko Todorović i Damjan Ćulafić, podnijeli ostavke na te funkcije došlo je do produbljivanja političke krize u ovom gradu, što ne isključuje mogućnost održavanja prijevremenih lokalnih izbora.

Tim prije, jer već dva mjeseca vladajuća većina u Beranama nije uspjela da postigne dogovor o sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvije godine obavlja Vuko Todorović iz redova Nove srpske demokratije, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkcioner Demokratske Crne Gore. Tako se u datoj situaciji Opština Berane našla u svojevrsnoj blokadi, s obzirom na to da trenutno ne postoji odgovorno lice koje bi jedino moglo, sa pozicije čelnika Opštine, da potpisuje dokumenta važna za dalje funkcionisanje lokalne uprave.

Propisi ukazuju da bi, ukoliko ne dođe do izbora Ćulafića za prvog čovjeka grada, stvar mogla privremeno da se riješi na način da lokalni parlament imenuje drugog potpredsjednik Opštine iz redova Demohrišćanskog pokreta Mladen Premović za obavljanje dužnosti predsjednika Opštine i to najduže mjesec dana. Međutim, kako trenutno stvari stoji, ta solucija zasad otpada, s obzirom na to da pojedini odbornici iz vladajuće većine ne bi podržali takav predlog, što povlači raspisivanje novih izbora.

Premović se juče nije javljao na naše pozive da prokomentariše datu situaciju, dok je Vuko Todorović kratko kazao da je održao datu riječ i da je ostavku podnio iz ličnih razloga.

Damjan Ćulafić je podnoseći ostavku na mjesto potpredsjednika Opštine naveo da se na taj korak odlučio kako bi se stvorili neophodni preduslovi da, na osnovu koalicionog sporazuma, zauzme mjesto predsjednika Opštine Berane.

– Smatram suvišnim da dalje obavljam funkciju potpredsjednika Opštine Berane, jer sam svoj dio koalicionog dogovora u cjelosti ispunio, i nemam namjeru da simuliram sprovođenje lokalnih politika izvan postognutog dogovora. Uvažavajući činjenicu da je prethodne dvije godine obilježio plodan rad na polju oporavka izuzetno zapuštene lokalne samouprave, podnosim ostavku vjerujući u poštovanje koalicionog dogovora od strane svih konstituenata aktuelne većine u lokalnom parlamentu- naveo je Ćulafić.

U važećem zakonu koji se tiče funkcionisanja lokalne samouprave piše da predsjednika Opštine bira Skupština i to na period od četiri godine. To znači da je bilo neophodno, da u cilju dogovorene rotacije, i Todorović i Ćulafić podnesu ostavke na svoje dosadašnje funkcije i da, nakon toga lokalni parlamet većinom glasova izabere Ćulafića za predsjednika Opštine.

Radojica Živković koji obavlja funkciju predsjednika beranskog odbora Nove srpske demokratije ističe da se još uvijek nije došlo do situacije da se dogovor ispoštuje „zbog ličnih stavova pojedinih odbornika iz vladajuće koalicije“.

– Nakon lokalnih izbora postignut je dogovor da se nakon dvije godine izvrši rotacija presjednika Opštine. Stava sam, kao i većina i našoj partiji, da taj dogovor treba da se ispoštuje. Međutim, u datom momentu odbornik Nove Srpske demokratije Miki Đukić i odbornik Pokreta za promjene Miloš Rmuš, iz njima poznatih razloga, nijesu htjeli da postignutom dogovoru oko rotacije daju podršku. Mislim da to nije dobro, jer se na ovaj način nanosi šteta i našoj partiji i samim građanima -istakao je Živković, dodajući da su na pomolu novi lokalni izbori.

I iz Demokratske Crne Gore juče su kazali da se u datim okolnostima u okviru vladajuće većine formirane 2022. godine, teško može doći do dogovora oko rotacije predsjednika Opštine, što i vodi ka vanrednim lokalnim izborima Oni su su istakli da je 14 odbornika iz vladajuće većine potpisalo predlog za imenovanje Ćilafića, dok to, po njihovim tvrdnjama, nijesu uradili odbornici Nove i Pokreta za promjene.

U vladajućoj većini 19 odbornika

Na lokalnim izborima u Beranama održanim 2022. godine, na kojima se biralo 35 odbornika za sastav lokalnog parlamenta niko nije osvojio dovoljno mandata za formiranje vlasti. Tada je DPS uknjižio devet mandata, SNP sedam, Demokratski front i Demokrate po šest, Pokret Evropa sad četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Nakon sprovedenih izbora i dugotrajnih pregovora napravljena je vladajuća većina od 19 odbornika koju su sačinjavali odbornici DF-a, sastavljenog od Nove srpske demokratike, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene i Radničke partije, zatim Demokrata, Pokreta Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. U opoziciju su ostale Demokratska partija socijalista i Socijalistička narodna partija.

DPS i SNP stava da treba provjeriti volju birača

Iz opozicionog DPS.a juče su kazali da su vanredni izbori najbolje rješenje za rješavanje političke krize u Beranama.

-Najnovija dešavanja su samo potvrda naših ranijih tvrdnji da lokalna vlast u Beranama ne funkcioniše onako kako bi to trebalo. To samo po sebi upućuje da su vanredni izbori najbolje rješenje za izlazak iz date situacije – kazao je predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Miro Nedić.

Sličnu konstataciju izrekao je i predsjednik beranskog odbora SNP-a Ivan Radević, ističući da su vanredni izbori neminovnost.

-Zbog nesloge u vladajućoj koaliciji najviše trpe građani. Mi se u te njihove odnose nećemo miješati, ali zagovaramo soluciju da se ide na nove izbore, jer je trenutno stanje neodrživo – naveo je Radević.

Foto: DAN

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA