Petočlana delegacija Vlade na molitvenom doručku u Vašingtonu

Na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, koji će biti održan od 31. januara do 2. februara, učestvovaće delegacija Vlade od pet članova.

Delegaciju izvršne vlasti, najbrojniju do sada na tom događaju, čine potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević i ministri Filip Ivanović (vanjski poslovi), Fatmir Đeka (ljudska i manjinska prava) i Janko Odović (prostorno planiranje).

U Platformi za učešće delegacije Vlade na Molitvenom doručku, koja je juče usvojena, navedeno je da će crnogorski zvaničnici tokom ovog događaja biti u prilici ne samo da uspostave nove kontakte, već otvore nove puteve saradnje i razgovaraju o dinamici razvoja odnosa.

„Takođe, ovo će biti prilika da se potvrde prijateljski odnosi Crne Gore i SAD, koji se dodatno prožimaju kroz savezništvo u okviru NATO“, navedeno je. Troškove puta i boravka delegacije snosiće Vlada.

Molitveni doručak je tradicionalna manifestacija koja okuplja političke, društvene i poslovne lidere iz SAD i više od 140 zemalja i održava se svake godine početkom februara u Vašingtonu.

Inicijalno je uspostavljen u cilju molitve za mir i zajedničke molbe za prosperitet SAD, ali je vremenom prerastao u događaj širih razmjera, koji obuhvata ugledne zvaničnike iz političkog i javnog života, podsjeća se u Platformi.

„Posebno mjesto među učesnicima zauzima ptedsjednikS AD, potom kongresmeni i senatori, kao i drugi ugledni zvaničnici, zajedno se velikim brojem renomiranh gostiju iz više država svijeta“.

Na Molitveni doručak pozvani su i ministar javne uprave Maraš Dukaj, v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković i šef poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i potpredsjednik Crnogorskoga PEN centra Boban Batrićević, kao i predsjednici opština Gusinje i Ulcinj Sanel Balić i Omer Bajraktari.

Prošle godine su poziv da prisustvuju Molitvenom doručku u Vašingtonu dobili bivši predsjednik države Milo Đukanović i njegova supruga Lidija, bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović, poslanici Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić i Branimir Gvozdenović, poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović, kao i Đeljošaj.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA