Perić i Đukić: Odluka Medojević o ostavci primjer odgovornog ponašanja

Crnogorska javnost prilično je zatečena odlukom sekretarke za socijalno staranje glavnog rada Marine Medojević da podnese ostavku na tu funkciju nakon samo 15-ak dana. Medojević je saopštila da odlazi sa funkcije, jer nije, kako je naglasila, naišla na podršku odgovornih. Srđan Perić iz Preokreta za Radio Crne Gore kaže da je podnošenje ostavke zbog nemogućnosti da se realizuje predložena agenda rijetkost u Crnoj Gori.

Šetališta i autobusi ne mogu biti važniji od gladnih, naglasila je Medojević na konferenciji za novinare.

„Podnošenje odgovornosti je blagotvorno za zajednicu i vrlo je važno. Uvijek bi bilo dobro da imamo za bilo koje određenje, odnosno na bilo koji proces podnošenja odgovornosti, šta je neko kazao da će učiniti, šta je obećao građanima, govorim konkretno o političarima, da će uraditi u nekom periodu, koliko toga uspio ili nije uspio, i u odnosu na to da se ustanovljava neki princip odgovornosti“, ocijenio je Perić.

Analitičar i profesor filozofije Stefan Đukić ukazuje da je naša sredina sklona relativizacijama, očekuje da će se to dogoditi sa slučajem Marine Medojević.

„U smislu, eto, postavljaju ljudi pred sebe nerealne ciljeve, neće da se upuste u koštac sa problemima, to je očigledno da je to samo za profesionalce, političare, a ne za aktiviste“, kaže Đukić.

Crnogorsko društvo, mišljenja je Perić, ne pohvaljuje na pravi način primjere odgovornog odnosa javnih funkcionera.

„Ili ih ne promovišemo na dovoljan način, ili oni ostaju u drugom planu, jer su neugodni za donosioce odluka i za rukovodstva na različitim nivoima, koji obnašaju dalje funkcije, a koji ne podnose odgovornosti i onda kada bi zaista trebali, kada su subjektivno i objektivno odgovorni za neku situaciju“, kaže Perić.

Đukić ne očekuje da drugi javni funkcioneri krenu za primjerom Marine Medojević.

„To je svakako jedan lijep primjer, ali ja se bojim da će biti rijedak“, smatra Đukić.

I Perić i Đukić vjeruju da će vrijeme ostavki zbog nemogućnosti realizacije vlastitih planova, ali i zbog neuspjeha, neminovno doći.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA