Sjednica Skupštine Glavnog grada 15. maja: Od 32 tačke objavljen samo izvještaj gradonačelnice

Sjednica Skupštine Glavnog grada zakazana je za 15. maj. Odbornici će raspravljati o 32 odluke, a od materijala objavljen je samo Izvještaj o radu gradonačelnice i organa uprave za prošlu godinu.

Poslednja sjednica Skupštine počela je 21. marta, ali je zbog problema sa kvorumom, usljed odvajanja jedne političke grupacije od Pokreta Evropa sad, nastavljeno tek 27. marta. Za sada nema naznaka da nas očekuje takav scenarij pošto su pet bivših odbornika PES-a formirali klub Pokret za Podgoricu, a potom sa odbornicima pokreta URA i PzP-a Klub 11.

Opozicija je najavljivala inicijativu za smjenu gradonačelnice Olivere Injac zbog, kako tvrde nepoštovanja zakonskog roka za predaju godišnjeg izvještaja. To je 31. mart, međutim kako je iz uprave Grada saopšteno i dokumentovano, a „Dan“ to i objavio Izvještaj je predat 29.marta.

–Imajući u vidu da zbog administrativnog propusta koji smo danas utvrdili, nakon medijske objave jednog od odbornika Skupštine Glavnog grada, u odnosu na Izvještaj koji je upućen prema Skupštini Glavnog grada 29. marta 2024. godine, što se može utvrditi uvidom u propratni akt (01-018/24-245) ponovo vam dostavljam Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih i stručnih službi Glavnog grada u 2023. godini radi razmtaranja i usvjanja na narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada– navela je Olivera Injac, gradonačelnica, u propratnom aktu dostavljenom sekretaru Skupštine Milošu Giljenu datiranom 16. aprila.

Upravljanje sistemom lokalne uprave zahtijeva posvećenost, transparentnost i odgovornost prema građanima. To su temeljni principi rada prve godine rada gradske uprave na čijem sam čelu, navela je Olivera Injac u izvještaju.

Gradska uprava je radila na anlizi i identifikaciji nedostataka u funkcionisanju, izradi temeljnih planova i projekata za naredne četiri godine oslanjajući se na iskustvo i znanje, navedeno je u izvještaju.

– Aktivno smo se bavili problemom zloupotreba resursa čemu ćemo biti posvećeni i u nastavku mandata – navela je gradonačelnica.

Kroz revitalizaciju infrastrukture, suzbijanje siromaštva, promocije turizma i jačanje saradnje sa drugim opštinama gradimo bolju budućnost za sve građane,navodi u izvještaju.

U 2023. godini umjesto očekivanih 105.620.000 eura ostvaren je prihod od preko 113 miliona eura. U izvještaju su pobrojane sanirane ulice, gdje je sve rekonstruisana i izgrađena vodovodna mreža, novi parkovi, obnovljen vozni park, tu su detalji o arheološkim istraživanjima, uređenjima urbanih džepova…

Nabrojane su i međunarodne aktivnosti, više stotina kulturnih i sportskih manifestacija, apliciranje za EU projekte…

– Kroz niz inicijativa i projekata grad se usmjerava ka ostvarivanju vizije kao vitalnog centra Crne Gore pružajući podršku raznovrsnim potrebama i interesima građana te stvarajući osnov za održiv i prosperitetan razvoj zajednice- zaključuje Injac u izvještaju.

Rasprava o izvještajima o radu preduzeća i ustanova

Pred odbornicima je odluka o novom datiranju Proljećnog pazara, odluka o opštinskim i nekategorisanim putevima, odluka o preuzimanju dijela duga po osnovu kredita Vodovoda, odluka o prenosu prava svojine Crnoj Gori na nepokretnostima – za objekte kolektivnog centra „Vrela ribnička“, zatim odluka o pribavljanju nepokretnosti za potrebe izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica u zahvatu DUP-a „Radoje Dakić“, kao i odluku o određivanju lokacije sa elementima UT uslova za rekonstrukciju objekta SC „Ljubović“. Tu je i odluka o davanju saglasnosti za ustupanje nepokretnosti na korišćenje JPU „Ljubica Popović“ – bez naknade, odluka o podizanju spomen-obilježja postavljanjem spomen-biste Mihaju Emineskuu, izvještaji o radu preduzeća i ustanova u prošloj godini. Odbornici će se izjasniti o izvještaju o sprovođenju Strateškog plana razvoja Glavnog grada za 2023. godinu, izvještaju o sprovođenju Plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom za 2023. godinu.

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA