Ibrahimović: Osamnaest godina ispravne i jasne politike Bošnjačke stranke

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je povodom 26. februara – Dana partije uputio čestitku članovima i simpatizerima ističući da je za 18 godina uspješno realizovan plan ujedinjenja nacionalnih stranaka koje su zastupale interese bošnjačkog naroda u jednu stranku.

„Današnji značajan jubilej – punoljetstvo Bošnjačke stranke, potvrda je istrajnosti na kursu jasnih i ispravnih ideja u prethodnih 18 godina na političkoj sceni Crne Gore, u veoma izazovnim i turbulentnim vremenima, kada su se donosile važne odluke za državu Crnu Goru i za bošnjački narod. Iako manjinska partija, Bošnjačka stranka je svojim vizionarskim i strateškim odlukama koje je donosila kada je to bilo najvažnije, postala jedan od najvažnijih političkih činilaca od obnove nezavisnosti Crne Gore“, naveo je Ibrahimović.

Kako je dodao, naročito su ponosni na njihovo učešće u formiranju Crne Gore kao nezavisne, proevropske države koja teži građanskom konceptu, na članstvo u NATO-u, na unaprjeđenje položaja i zastupljenost Bošnjaka u institucijama sistema i na afirmaciju manjinskih prava, od kojih su ključna uspjeli da uspostave kao ustavne i zakonske kategorije.

„Kao posebnu vrijednost na koju smo izuzetno ponosni ističem jačanje nacionalne svijesti Bošnjaka, kroz afirmaciju kulture i tradicije, ali i kroz jačanje prepoznatljivosti Bošnjaka u Crnoj Gori značajnijim učešćem u društveno političkom životu što će se, ubijeđen sam, pokazati i kroz rezultate popisa na kojem će biti smanjene vještaćke podjele unutar bošnjačkog nacionalnog tijela u Crnoj Gori. Naravno, ništa se ne dešava brzo i revolucionarno, ali ako se vratimo 18 godina nazad i uporedimo naš položaj tada i sada, vidjećemo da je položaj Bošnjaka danas neuporedivo bolji čemu smo kao stranka dali ključni doprinos i pečat“, istakao je Ibrahimović.

Ovo je, kako je kazao, i prilika da se sjete i prvog predsjednika Rafeta Husovića, velikog vizionara, utemeljivača progresivne politike kakvu je od prvog dana vodila Bošnjačka stranka.

„Značaj i uloga Bošnjačke stranke prevazilaze granice Crne Gore. Sa svih značajnijih adresa u regionu, o Bošnjačkoj stranci se govori kao važnom činiocu u političkim procesima. O subjektu od integriteta, koji je svoju važnost potvrdio nebrojano puta, stavljajući uvijek na prvom mjestu nacionalne i državne interese naroda i države Crne Gore. Potvrda političke orjentacije Bošnjačke stranke od osnivanja, da je proevropska i prozapadna partija, dolazi i od zvaničnog Brisela. Bošnjačka stranka je punopravna članica Evropske narodne partije (EPP), najjače političke grupacije u Evropskom parlamentu. Povjerenje koje imamo od naših međunarodnih partnera, dodatna je obaveza da nastavimo da vodimo odgovornu, jasnu, ispravnu i državničku politiku“, navodi se u čestitki.

Kao potvrdu takve ispravne politike, zadovoljan je, naglašava, velikim brojem novih članova. Brojna istraživanja javnog mnjenja, ukazuju na značajan rast povjerenja građana prema Bošnjačkoj stranci, ali je najbolja potvrda takve politike činjenica da je Bošnjačka stranka respektabilna politička snaga u Skupštini Crne Gore sa 6 poslanika ili 7,08% osvojenih glasova na proteklim izborima.

„Posebno me raduje činjenica da snaga Bošnjačke stranke leži na velikom broju mladih i obrazovanih ljudi. Kao politički predstavnici bošnjačkog naroda, jasno poručujem da rukovodstvo i članstvo Bošnjačke stranke, osim vjere i želje, ima snagu, znanje i sposobnost da riješava probleme sa kojim se suočavaju bošnjački narod i država Crna Gora. Ovaj jubilej je prilika i da se osvrnem na značaj naše dijaspore, koja je od prvog dana bila naš saveznik. Naši ciljevi u narednom periodu biće posvećen rad na ispunjenju standarda za punopravno članstvo Crne Gore u EU, daljoj demokratizaciji društva, jačanju vladavine prava i uspostavljanju društva jednakih šansi, dalje unaprjeđenje položaja Bošnjaka, institucionalizacija naših manjinskih prava, jačanje veza Crne Gore i dijaspore, rad na jačanju političke i nacionalne svijesti Bošnjaka, kao i ekonomsko i privredno snaženje sredina u kojima žive Bošnjaci u cilju smanjenja negativnih demografskih kretanja“, poručio je Ibrahimović.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA