Omeragić: Rekonstrukcija Vlade sa BS moguća samo uz poštovanje naših načela

Posljednja dešavanja u Pokretu Evropa sad svakako su novi momenat na političkoj sceni. Vidjećemo kako će se to odraziti na dalje procese u državi”, kazao je za Portal Analitika portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

Kaže da kao politička partija nikada ne komentarišu odnose u drugim strankama, jer smatraju da to “njima ne pripada”. “Bavimo se sobom i smatramo da je to najbolji model političkog djelovanja”, kaže Omeragić.

Kada je riječ o rekonstrukciji, to je, kako navodi, pitanje za izvršnu vlast i premijera Spajića.

Očuvanje multietničkog sklada u vrhu naših prioriteta

Ponovio je da nisu dobili zvaničnu ponudu za ulazak u Vladu.

“Ukoliko je bude, svakako ćemo se prema njoj odnijeti odgovorno i na našim organima donijeti ispravnu odluku. Bošnjačka stranka je partija koja se drži svog programa i principa. U tom smislu, i priča o najavljenoj rekonstrukciji, koja bi obuhvatila i BS, moguća je jedino uz poštovanje načela na kojima djeluje Bošnjačka stranka”, ističe on.

To, kaže, znači da priča o ulasku u Vladu za BS nije priča o resorima, već o tome kako ta Vlada vidi budućnost Crne Gore.

Mi se zalažemo za evropski put, koji nema alternativu i nama su partneri oni koji su spremni da zajednički uvedemo Crnu Goru u EU, radimo na unapređenju manjinskih prava, jačanju pozicije Crne Gore u NATO savezu. Očuvanje multietničkog sklada bilo je i biće u vrhu naših prioriteta”, izričit je Omeragić.

Upitan kako komentariše protivljenje Demokrata da BS bude u Vladi, Omeragić poručuje da – svako bira svoj politički put.

BS korača putem dijaloga, dobrih odnosa, pomirenja. To je naš put i od njega nećemo odustati”, popručuje portparol BS.

Tužilaštvo što prije da izađe sa izvještajem o predmetu protiv Mandića

Kaže i da BS nije potpisala krivičnu prijavu protiv Mandića, koju su podnijeli DPS, SD, HGI i DUA jer, kako navodi, smatraju da se jačina krivične prije ne mjeri brojem potpisa, već dokazima i argumentima.

Predsjednik BS Ervin Ibrahimović je u Skupštini jasno saopštio stav naše partije po ovom pitanju. Očekujemo da tužilaštvo što prije izađe sa izveštajem u ovom predmetu”, ističe Omeragić.

Nismo glasali za izbor Mandića, situacija je jasna

U konačnom, kako dodaje, poslanici BS glasaće za smjenu Mandića kada, kaže, to pitanje dođe na dnevni red.

“Mi smo opoziciona partija, nismo glasali za izbor Mandića, tako da što se BS tiče, ovdje je situacija potpuno jasna. Smatramo da visoki zvaničnici Crne Gore, kao NATO države i države koja ima najbolje dobrosusjedske odnose sa BiH sa kojom nema otvorenih pitanja, ne smiju biti promoteri političara koji su direktni izvršioci retrogradnih politika u regiji, koji konstantno dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH i koji su na crnim listama američke i administracija naših međunarodnih partnera. Smatramo i da je nedopustivo to što predsjednik Andrija Mandić juče, tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, nije istakao državnu zastavu Bosne i Hercegovine što, uz čestitke neustavnog dana RS, prijeti da uruši inače veoma dobre odnose Crne Gore sa BiH”, ukazuje Omeragić.

Zahvaljujući konstruktivnoj ulozi opozicije došlo do imenovanja u pravosuđu

Komentarišući rad Vlade Milojka Spajića, sagovornik Analitike smatra da se može konstatovati da je u prethodnom periodu uradila neke stvari koje su pozitivne za društvo, dok je s druge strane, na planu ekonomije bilo zaduženje države koje je potpuno netransparentno odrađeno, a takođe, kaže, imamo ogromno nezadovoljstvo sindikata, jer nije došlo do najavljenog povećanja zarada.

“Održavanje popisa u mirnoj i demokratskoj atmosferi je svakako doprinijelo smirivanju tenzija u društvu. Takođe, zahvaljujući i konstruktivnoj ulozi opozicije, došlo je do imenovanja u pravosuđu, što je iskorak na planu EU integracija. Ono što su u ovom trenutku očekivanja građana jeste povećanje standarda. U tom smislu, podržavamo da se vodi dijalog između sindikata i Vlade, kako bi došlo prije svega do povećanja zarada prosvjetnih radnika, zaposlenih u javnoj upravi, pravosuđu, zdravstvu”, naglašava Omeragić.

Nadležni trebali da reaguju na dešavanja u Pljevljima

Ističe i da je povodom nedavnih dešavanja u Pljevljima, odnosno proslavljanja srpskih praznika, trebalo biti reakcije nadležnih. “Pljevlja su multietnički grad sa tradicijom, tamo žive i Bošnjaci. Ukoliko želimo najbolje odnose, onda poenta jeste u tome da većinski narod u nekoj sredini treba da pokaže svu svoju širinu i demokratski kapacitet prema manjinskom narodu u tom gradu ili opštini. U tome treba da bude cilj, a nikako u manifestaciji poruka zbog kojih se oni drugi osjećaju ugroženo, uplašeno. To nije Crna Gora za koju smo se borili”, zaključio je Omeragić.

foto:BS

NIKŠIĆ PROGNOZA