„Nova imenovanja jasno ukazuju da je veting neophodan“

Izborom Mirjane Popović za predsjednicu Apelacionog suda nijesmo dobili sudiju koja može biti primjer koji će opovrgnuti tvrdnje da je crnogorsko pravosuđe pod političkim uticajem i potpuno nezavisno u donošenju odluka, smatra direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac. Popović je juče na sjednici Sudskog savjeta izabrana na ovu poziciju, koju je do sada obnašao Mušika Dujović, koji ide u penziju.

U javnosti je ranije isticano da je Popovićeva imala blisku komunikaciju sa nekadašnjom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom. Medenica je optužena za zloupotrebu službenog položaja, protivzakonit uticaj i stvaranje kriminalne organizacije.

Sve ovo je, kaže Milovac za Portal RTCG, jasan pokazatelj da je crnogorskom pravosuđu potreban hitan postupak vetinga.

„Nažalost, ovo je direktna posljedica nesposobnosti, a iznad svega nepostojanja snažne političke volje svake izvršne i zakonodavne vlasti nakon smjene tri decenije vlasti DPS-a, da sprovede temeljnu i sveobuhvatnu reformu u pravosuđu koja bi za rezultat imala konačan raskid sa onim što su ostaci načina vladanja prethodnog režima“, kaže Milovac.

Prema njegovim riječima, to je sasvim očigledno kada se analizira ono što u ministarstvu pravde nazivaju paket reformi “PRAVDA SAD”, a što se, kako ocjenjuje, ispostavlja da bude zapravo „korak nazad kada je u pitanju legislativna reforma, nedostojno čak i veoma niskih standarda koje je postavio DPS“.

„Ukolko takva reforma prođe test crnogorskog parlamenta, biće to konačni dokaz da su protekle tri godine umjesto na borbu protiv korupcije, potrošene na betoniranje jednog sistema koji je decenijama održavao i razvijao simbiozu između politike i organizovanog kriminala. Zbog toga se MANS snažno zalaže za sistem u kome nema tolerancije za kadrove koji su se u profesionalnoj karijeri manje oslanjali na slovo zakona, a više na potrebu da svojim bezrezervnim udvorništvom zavrijede povjerenje onih koji su danas optuženi za teška krivična djela“, saopštio je Milovac portalu RTCG.

Popovićeva se advokaturom bavila od 2001. do 2010. godine. Karijeru nastavlja kao sutkinja Osnovnog suda u Podgorici, a 2015. godine izabrana je za sutkinju Višeg suda. Početkom prošle godine napredovala je u Apelacioni sud.

„Što se tiče rezultata koji se mogu očekivati od novoizabrane predsjednice Apelacionog suda, brine konstatacija da još nemamo sistem redovne i temeljne kontrole rada nosilaca pravosudnih funkcija, a još manje prostora da se osnaži građanska kontrola njihovog rada“, zaključio je Milovac.

Foto: Arhiva/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA