Nimanbegu: U Crnoj Gori se puno radi na tome da Spajić ne bude mandata

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je nakon konsultacija kod predsjednika države Jakova Milatovića kako smatraju da čelniku Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću treba dati mandat za sastav nove vlade.

„Imali smo veoma otvoren razgovor. Ispoštovali smo ustavnu obavezu. Razgovarali smo o strukturi buduće vlade. Jasno smo saopštili da je naša vizija da svaka vlada cijeni naše specifičnosti i radi na afirmativnoj akciji. Saopštili smo predsjedniku da je izborna volja građana sljedeća – da su pobjednici PES i manjinske partije. Stoga mislimo da gospodinu Spajiću treba dati mandat. Principi te vlade i rad uskoro će se definisati, ali očekujemo odgovoran odnos predsjednika po ovom pitanju“, rekao je on novinarima, nakon sastanka u Rezidenciji predsjednika na Cetinju.

Forca je na izborima 11. juna nastupila u koaliciji Albanska alijansa sa Demokratskom partijom.

Nimanbegu je kazao da su razgovarali sa Spajićem. „Ako budemo našli zajednički jezik, rado ćemo biti učesnici u vladi“, kazao je on.

Na pitanje hoće li biti dovoljne podrške za izbor vlade, odgovorio je:

„U Crnoj Gori se puno radi na tome da se Spajiću ne da mandat. Treba dati šansu da se ta grupacija pokaže na djelu.“

Nimanbegu je, upitan očekuje li da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ bude dio vlade, rekao da izbjegavaju pitanje ko im je prihvatljiv ili nije u vladi, ali da učešće „tako heterogenih subjekata može dovesti do ranjivosti vlade“.

„Spajić mora imati na umu da sastavljanje vlade nije samo matematički, već programski posao“, ističe.

Milatović je danas, sastankom s liderima Force i Demokratske partije (DP) Gencijem Nimanbeguom i Fatmirom Đekom, nastavio konsultacije o mandataru za sastav vlade, započete prošle sedmice.

Forca i DP nastupili su na izborima u okviru koalicije Albanska alijansa.

Milatović će danas razgovarati i s predstavnicima Demokratske unije Albanaca (DUA), te Saveza građana CIVIS.

Šef države prošle sedmice je obavio konsultacije s funkcionerima Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske partije socijalista (DPS), Nove srpske demokratije (NSD), Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Demokratske narodne partije (DNP), Građanskog pokreta (GP) URA, Socijaldemokrata (SD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA