„Neučešće žena u pregovorima o Vladi je slika crnogorskog društva“

Ni minimum ustavnih i zakonskih propisa koji se odnose na rodnu ravnopravnost nisu ispoštovani u cilju povećanja zastupljenosti žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, stoga ne iznenađuje što ih nema u pregovorima o formiranju nove Vlade, ističu sagovornice Gradske RTV.

Navode da je evidentno da je crnogorsko društvo nazadovalo kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti.

Neučešće žena u pregovorima o formiranju Vlade, i njihova izuzetno niska participacija u Skupštini, predstavljaju sliku crnogorskog društva, istakla je predsjednica Alijanse žena DPS-a Drita Lola.

“Činjenica da imamo samo sedamnaest žena u parlamentu i skoro nijednu ženu koja sjedi za pregovaračkim stolom treba da nas natjera na razmišljanje, kako smo kao društvo reagovali kada je figura žene u politici, čak i u skorije vrijeme, degradirana, ucjenjivana, nipodaštavana, da li smo se zapitali zbog čega je pitanje rodne ravnopravnosti i političke participacije žena u medijima tretira samo u 2 odsto slučajeva, kako izgledaju rukovodstva političkih partija danas u Crnoj Gori, i da li se glas žena u politici aktivno cenzuriše. Trebamo odgovore na ova pitanja, da bi i razumjeli zbog čega za pregovaračkim stolom danas nema žena”, smatra Lola.

Bivša poslanica URA-e Božena Jelušić smatra da se u Crnoj Gori ne poštuju zakonski propisi koji se odnose na rodnu ravnopravnost.

“Prvi put, nakon donošenja posebne mjere vezane za kvote i reprezentaciju žena u parlamentu, u Skupštini je najmanji broj žena, što znači da ni ustavna određenja, ni zakonska rješenja koja to treba da stimulišu, apsolutno nisu ispoštovana niti se bilo koja partija na to osvrće”, istakla je Jelušić.

Kada je riječ o izvršnoj vlasti, Jelušić ističe da je situacija još teža. Naglašava da političke partije uglavnom nijesu zainteresovane da ih predstavljaju žene.

NIKŠIĆ PROGNOZA