Nenezić: Priča o 24 ministarstva način da se zadovolje političke potrebe

Za čitav sistem bilo bi dobro da se nova vlada formira što prije, da bude do kraja heterogena i da se napravi da ona dobro da funkcioniše, kazala je izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Ana Nenezić. Smatra da pregovori treba da budu transparentniji, a priča o 24 ministarstva joj, kako je kazala, govori da se traži način da se zadovolje političke potrebe.

Nenezić je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazala da su pregovori o formiranju vlade koje vodi mandatar Milojko Spajić nedovoljno transparentni.

“Smatram da prije formalnog dijela i predstavljanja ekspozea, građane treba kroz kontrolisan način uvesti u ono što su principi pregovora, način na koji će oni biti ispunjeni, jer to pokazuje kako će ta buduća vlada funkcionisati. Transparentnost je važna i značajno je imati podršku građana”, kazala je Nenezić.

Crnoj Gori, po njenom mišljenju, potrebna je jedna nova platforma.

“Mi znamo da smo definisani kao jedna građanska država, ali s druge strane vidimo da se itekako insistira na onome što su naconalna pitanja. Dakle, imamo diskrepancu između onoga što bi trebalo da bude i onoga što jeste”, kaže Nenezić.

Ističe da je prioritet reforma pravosuđa. Takođe ključna je i podjela resora.

“Nemamo zakon ni o Skupštini ni o Vladi. Pominje se 18 do 24 ministarstava. Ako postoje principi da se borimo za bolju Crnu Goru, 24 ministarstva meni govore da se zapravo traži način da se zadovolje političke potrebe i da se  uhljebe oni koji traže određene pozicije”, kazala je ona.

Ona objašnjava da predstavnici manje brojnih naroda koji su imali priliku da učestvuju u radu Vlade do sada nijesu pokazali impozantne rezultate.

“Treba uraditi analizu da vidimo koliko je svako od njih pokazao kako radi”, kazala je ona.

Za nju je interesantno to što mandatar u sastavu vlade želi da vidi više žena.

“A onda imamo sastanak na kom smo muškarci pregovaraju o tome koliko će biti žena u vladi”, kaže Nenezićeva.

Veliko je pitanje to što imamo veliki dio poslanika koji su istovremeno i ministri i poslanici, ističe ona. Imaju trideset dana da se odreknu jedne od tih funkcija.

“Koliko je sistem neizveden do kraja najbolje pokazuje to da ukoliko konstituisana Skupština nema predsjednika i Administrativni odbor, kome vi možete podnijeti ostavku. S druge strane kada prekršite to zakonsko određenje, kazne su takve da zapravo ne utiče odvraćajuće da vi kršite zakon. Novčane kazne su minimalne”, kazala je ona.

Zato se nada da je jedna od prvih stvari koju će riješiti nova vlast zakoni o Vladi i Skupštini.

Smatra da bilo koja vlada koja pokaže volju i želju može da nadoknadi ono što su prethodne propustile u evropskim integracijama, jer i zapadni partneri čekaju pozitivan signal od Crne Gore.

Komentarišući velike odluke koje donosi tehnička vlada, kazala je da po definiciji vlada u tehničkom mandatu treba samo da održava sistem, međutim, budući da takva vlada traje godinu, rezultati građanima se moraju isporučiti.

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA