Nedović: URA zbog Brđanina rušila 42. Vladu, pa se sad peru

Činjenica je da je Dritan Abazović preporučio Zovana Brđanina za prvog čovjeka policije, takođe je činjenica da je Abazović rekao da će srušiti Vladu Zdravka Krivokapića, ukoliko premijer Krivokapić pokrene smjenu Zorana Brđanina zbog mogućih posljedica 4. i 5. septembra 2021 god, prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija, poručila je poslanica Pokreta Evropa sad, Jelena Nedović.

„Dakle, Zorana Brđanina na mjesto direktora policije je dovela URA, a ne premijer Milojko Spajić. Dalje, Zorana Brđanina je vlada Dritana Abazovića nezakonito smijenila dva puta, nakon čega je on tužio državu i dobio spor pred sudom, čija odluka se morala izvršiti“, navodi Nedović. 

Ona ističe da se postupilo drugačije, bio bi obesmišljen sud i sudske presude. 

„Što nije nešto što će ova Vlada dozvoliti. Podsjećanja radi, neizvršavanje sudskih presuda je kršenje člana 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava čija je Crna Gora potpisnica. Neizvršavanje sudskih presuda ne znači vladavinu prava za koju se zalažemo, već diletantizam koji je Dritan Abazović uveo kao praksu“, poručuje Nedović. 

Prvi put je, navodi ona, bio presedan, drugi put praksa.

„Ova Vlada je odlučna da prekine takav vid nepoštovanja sudskih presuda, pogotovo kada se radi o radnim sporovima, jer je to građani očekuju od nas. Poznato nam je kako se tadašnji ministar Adžić odnosio prema zakonima, kada je štitio policijske službenike protiv kojih je podignut optužni predlog za mučenje, nečovječno i ponižavajuće postupanje. To je uveliko doprinijelo da Komitet za prevenciju od torture da negativno mišljenje, koje je svojevrsni “šamar” Evropskom putu Crne Gore“, kaže Nedović. 

Zakoni su, poručje, pisani da bi se poštovali, a ne da se primjenjuju selektivno i kako se kome koji član dopada ili ne. To nije, poručuje, vladavina prava.

„Bez obzira što smo ja lično i Pokret Evropa sad bili protiv presude Upravnog suda da se Zoran Brđanin vrati, moji lični osjećaji ili operativna saznanja ne smiju biti iznad Zakona. Na kraju, pripisivati ovoj Vladi odgovornost za kadrovsko rješenje Dritana Abazovića, koje je u prethodnom periodu postalo gorući problem, je maliciozno i nekorektno. URA zbog Brđanina rušila 42. Vladu, pa se sad “peru”. Ono što je ova Vlada uradila, jeste poštovala procedure, prvo kroz Parlament, neusvajanjem dva izvještaja, zatim usvajanjem zaključaka, nakon čega je gospodin Zoran Brđanin i smijenjen“, zaključila je Nedović.

Foto: Pokret Evropa sad 

NIKŠIĆ PROGNOZA