„Nasilje i mržnja da ne preuzmu primat nad vrijednostima“

Alternativa Crna Gora osudila je sve veći trend javnog širenja mržnje u Crnoj Gori. Širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj i svakoj drugoj osnovi, ističu oni, prijeti da ugrozi osnovna ljudska prava svakog pojedinca i duboko narušava temelje mirnog suživota i međusobnog poštovanja.

Naglašavaju da su posebno zabrinuti zbog zabrinjavajućeg širenja vjerske i nacionalne mržnje, koja uznemirava javnost, sa posebnim osvrtom na nedavna dešavanja na našem primorju, kao i ponovljena skandiranja na fudbalskim terenima.

„Ovo neprihvatljivo ponašanje stvara sliku podjela među građanima, podstiče netoleranciju i stvara ozbiljne prepreke ka ostvarivanju napretka i harmoničnog društva. Kao društvo, ne smijemo dozvoliti da nasilje i mržnja preuzmu primat nad našim vrijednostima“, piše u saopštenju Alternative.

Dodaju da se ne smije dozvoliti da pojedinačni incidenti, koji su zavrijedili pažnju javnosti, stvore sliku nesigurnog domaćina, koji nije u stanju da pruži dobrodošlicu svima.

„Ne treba zaboraviti ni ekonomsku stranu turizma, koji uveliko doprinosi rastu naše privrede i boljitku naših građana. Dodatno, sportski tereni ne smiju biti u službi pojedinaca kojima odgovara slanje nemilih poruka, već mjesto tolerancije, fer borbe i odraz mladosti koja poštuje različitosti. Podsjećamo da određene evropske države imaju izuzetno rigorozne kazne za ove prekršaje i dovelo je ovakve događaje na jednostavan način na dostojanstven nivo“, piše u saopštenju.

Navode i da se mora razmisliti o cjelokupnom javnom diskursu i političkoj situaciji, koji, kako ocjenjuju, uveliko doprinose tome da se mladi vode vrijednostima netolerancije, kriminala kao načina brzog bogaćenja i urušavanja svega onoga čime smo se dičili vjekovima.

„Pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu hitne korake u cilju zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja ili pozivanja na nasilje prema određenim grupama. Efikasna sprovođenja zakona ključna su za stvaranje osjećaja sigurnosti za sve građane. Još jednom pozivamo na hitne mjere i reviziju zakona kako bi se osiguralo da krivična djela koja uključuju nasilje, diskriminaciju i širenje mržnje budu rigorozno kažnjena“, poručuju iz Alternative.

Ocjenjuju i da smo izgleda zakazali i u edukaciji i podizanju svijesti o važnosti tolerancije, raznolikosti i međusobnog razumijevanja.

„Pozivamo sve relevantne aktere, uključujući vjerske vođe, lidere zajednice, sportske klubove i medije, da aktivno promovišu inkluzivan dijalog. Samo kroz konstruktivan razgovor možemo razbiti stereotipe i predrasude. Mladi imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti našeg društva. Moramo im pružiti prilike da se izraze, učestvuju u aktivnostima koje promovišu mir i toleranciju, i da postanu ambasadori pozitivnih promjena. Apsolutno zanemarivanje njihovih potreba i marginalizovanje na ivicu društva izaziva upravo grupisanje u sigurnu sredinu i netolerantnost prema bilo čemu drugačijem“, zaključuje se. 

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA