„Naš interes je da Vlada bude neupitno prozapadnog karaktera“

Nedavno održane konsultacije sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, pored Ustavne kategorije su bile i dobra prilika da se razmijene stavovi, razmišljanja i da se na jedan drugačiji način sagleda društveno politička stvarnost u Crnoj Gori u susret formiranju nove Vlade, kazao je, gostujući u Jutarnjem programu TV7, lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović.

Bila je to, prema njegovin riječima, dobra prilika da se u otvorenom iskrenom, koliko je to moguće u političkom svijetu, razgovoru razmijene stavovi, određena neslaganja i slaganja. Razgovor je ocijenio kvalitetnim.

Kako je rekao, tokom konsultacija istakli su ono što je interes partije na čijem je čelu.

– Naš interes je da ta Vlada bude neupitno prozapadnog karaktera – istakao je Vuksanović.

Odgovarajući na pitanje šta je Spajiću kao mandataru najeteže i šta predstavlja najveći izazov lider HGI je kazao da „politika podrazumijeva one vanjske trubulencije koje su uvijek vidljive, koje se podrazumijeva, koje su očekivane ali podrazumijeva i one koje možda odražavaju i pomankanje homogenosti.“

– Nije lako sastaviti Vladu. Naša politička scena ne samo što je pluralna već po mnogo čemu je izdijeljena i suprotstavljena. Treba naći zajednički imenitelj svih političkih interesa, nit koja povezuje sve te političke subjekte i to je ono što daje dodatnu težinu mandataru tako da cjelokupna situacija zavisi od njegove sposobnosti da najprihavtljiivi način riješi tu kompleksnost koja opterećuje i njega i društvo u kojem jesmo – ocijenio je on.

Dodao je da je na mandataru da napravi koncepciju, usaglasi određene nekomplementarnosti u svim subjektima i da zemlje krene dalje.

Tokom prve runde pregovora mandatara Spajića sa liderima političkih subjekata čiji mandati su verifikovani u crnogorskom Parlamentu, Vuksanović je rekao da „u okviru trosatnog razgovora nije bilo riječi ni o ministarskim pozicijama, niti o kadrovima u toj Vladi govorilo se više na ravni principa i nekog usmjerenja u kojem pravcu ta Vlada treba da ide i vodi zemlju.“

– Dogovoreno je da se pregovori ponove, a na mandataru je da i pojedinačno razgovara sa subjektima koji su taj dan bili za stolom. Proteklih dana se često spominju brojevi 41, 44 ili 49. Ono što je „važno sa aspekta HGI-jaje „da se ne bavimo matematikom, nego da se bavimo vrijednostima o kojima govorimo i one su te koje moraju biti integrativni faktor koji će okupljati razno razne politike i usmjeravati društvo dalje – naglašava Vuksanović.

On je napomenuo da taj broj ne zavisi od partije na čijem je čelu.

– Ono što je zavisilo od nas mi smo to uradili i time pokazali da smo konstruktivni s jedne strane, a sa druge smo pokazali da nećemo pošto-poto hrliti u vlast ako to znači da ćemo naštetiti onom sadržaju vrijednosti s kojim se predstavljamo i zbog kojih su nam građani i dali povjerenje. Ono što je bitno jeste da imamo još vremena da se formira izvršna vlast – zaključio je Vuksanović.

Foto: HGI

NIKŠIĆ PROGNOZA