Muratović: Javno dižemo glas protiv vrijeđanja žena u politici

Koordinatorka Foruma žena Bošnjačke stranke Sabina Muratović kazala je da je tekst portala Aktuelno, o poslanicama Boženi Jelušić i Suadi Zoronjić, izuzetno uvredljiv i za profesionalno novinarstvo krajnje neprimjeren.

„Kao žena javno dižem glas i izražavam protest protiv diskriminacije koji žene u Crnoj Gori doživljavaju, a posebno je izražen kod onih koje su prisutne na političkoj i javnoj sceni Crne Gore. Ovakav vid primitivizma i nehumanosti mora imati svoj kraj“, poručila je ona.

Kazala je da je, po ko zna koji put, mizoginija izašla na vidjelo.

„U posljednjih nekoliko godina žene koje su aktivni činioci političkog i javnog života u našoj državi bivaju javno izložene na dnevnom nivou, raznim vidovima šikaniranja samo zato što imaju drugačiji stav i mišljenje o nekoj aktuelnoj temi. Apelujem zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da uvedu mehanizme kazne kako bi se isto iskorijenilo iz našeg društva. Ovakav vid sve češće diskriminacije dodatno utiče da nam se smanjuje broj žena koje žele da se bave javnim poslom, iz straha da sjutra ne budu izložene ovakvim i sličnim vidovima diskriminacije”, saopštila je Muratović.

Ističe da sam termin prostitucija, koji je više puta upotrijebljen u navedenom tekstu, ima svoje negativno značanje i da se nikako ne može i ne smije upotrijebiti u kontekstu komentarisanja političkih neistomišljenika, te da se posebno mora voditi računa kada se radi o ženama.

“Političke stavove drugih ljudi moramo poštovati bez obzira da li se to nama sviđa ili ne. Moramo graditi društvo koje će biti jednako za sve i u kojem žene neće uvijek biti na udaru osude i uvreda. Pozivamo i ostale učesnike na političkoj sceni Crne Gore da javno osude ovakav vid pisanja i ophođenja prema imenovanim poslanicama. Forum žena Bošnjačke stranke i rukovodstvo Bošnjačke stranke javno osuđuju ovaj nehumani čin koji ne smije i ne može biti slika našeg društva i naše svakodnevnice”, poručila je Muratović.

Izvor: Vijesti

Foto: Bošnjačka stranka

NIKŠIĆ PROGNOZA