Milovic: Snažna podrška Slovačke procesu reforme crnogorskog pravosuđa i dobijanja IBAR-a

Ministar pravde Andrej Milović razgovarao je u Bratislavi sa ministrom pravde Slovačke, Borisom Suskom, o ključnim zadacima iz pristupnih poglavlja 23 i 24 i o započetim sveobuhvatim reformama crnogorskog pravosuđa.

Slovački ministar je istakao snažnu podršku njegove zemlje Crnoj Gori za ulazak u EU i naglasio da bi njen uspjeh bio snažan podstrek i za ostale zemlje regiona da vjeruju u svoju evropsku perspektivu i da ispune sve uslove, kako bi dobile svoju zvezdicu na zastavi EU.

Kada je riječ o dijelu evropske agende koji se odnosi na pravosuđe i vladavinu prava, ministar Susko je posebno pohvalio učinak Ministarstva pravde i izrazio spremnost Slovačke da Crnoj Gori pruži bezrezervnu pomoć i podršku u procesu pridruživanja EU.

Zahvaljujući se slovačkom kolegi na tradicionalnoj i prijateljskoj podršci Crnoj Gori, ministar Milović je istakao dva ključna prioriteta Ministarstva pravde. Prvi je sveobuhvatna reforma pravosudnog sistema kroz temeljne izmjene postojećih i usvajanje novih zakona, dok se drugi odnosi na unapređenje i stvaranje pravosudne infrastrukture, prostornih i tehničkih uslova za efikasan i kvalitetan rad pravosudnih institucija. Bez toga, naglasio je ministar Milović, Crna Gora ne može postati sastavni i neodvojivi dio zajednice sređenih država EU. Naglasak ministra bio je na implementaciji seta ključnih zakona koji će dalje unaprijediti pravosudni sistem zemlje, kao i na Strategiji reforme pravosuđa 2024-2027 koja predstavlja strateški dokument razvijen sa ciljem da se obezbijedi reformski kontinuitet zasnovan na dugoročnom planiranju.

Milović je slovačkom kolegi pojasnio da Crna Gora za vrijeme belgijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije očekuje usvajanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), te da u tom cilju posebna pažnja Ministarstva pravde u ovom periodu posvećena izmjenama Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika, te Zakonu o državnom tužilaštvu, Zakonu o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakonu o sprječavanju korupcije, koji su ključni za poglavlje 23. Osim navedenog, kao jedan od najvažnijih planova, istaknuta je priprema okvira za formiranje Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.
Ministar Milović prezentovao je slovačkom kolegi aktivnosti i rad crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje je posebno pohvalio, pojašnjavajući da rezultati te institucije nedvosmisleno svjedoče da je Crna Gora odlučna da se efikasno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministri Milović i Susko su se saglasili da je svaki susret predstavnika zemalja koje su partneri i imaju prijateljske odnose, prilika da se to savezništvo ojača i potvrdi.

Foto: Ministarstvo pravde

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA