(VIDEO) Milatović: Srebrenica opomena generacijama da se takva strahota više nikad ne ponovi

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici da je ovo stradanje svjedočanstvo beščašća i opomena generacijama koje dolaze da se takva strahota više nikada ne smije ponoviti.

„U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon II svjetskog rata, u Srebrenici su ubijeni ljudi, zbog drugačijeg imena, nacionalne i vjerske pripadnosti, Beskompromisno suočavanje sa svim tragičnim događajima iz prošlosti, uz jasno adresiranje odgovornosti, od ključnog je značaja za izgradnju međunacionalnih i međuvjerskih odnosa na ovim prostorima“, navodi Milatović. 

Kaže da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, svojim odlukama, dali krivično- pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, a svima nama ostaje i ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije.

„Žao mi je što zbog predstavljanja Crne Gore na NATO samitu, nisam u mogućnosti da danas, 11. jula, posjetim Memorijalni centar u Potočarima i poklonim se sjenima nedužnih srebreničkih stradalnika.  Svakako, to ću, kao Predsjednik Crne Gore, sa osobitim osjećajem pijeteta, učiniti prvom narednom prilikom“, najavio je Milatović.

Foto: predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA