Milatović primio akreditivna pisma novih ambasadorki Slovenije i Francuske

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije . Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske, saopšteno je iz Službe predsjednika Crne Gore.

U odvojenim razgovorima sa ambasadorkama u rezidenciji na Cetinju, Milatović im je poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa među državama.

U razgovoru sa ambasadorkom Slovenije, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, uz tradicionalno prijateljske veze dvije države, kontinuiran politički dijalog na visokom nivou i zajedničku posvećenost evroatlantskom sistemu vrijednosti. Istaknuto je da će predstojeća zvanična posjeta Milatovića Republici Sloveniji dati poseban impuls jačanju međudržavnih veza.

’’Dijelimo iste vrijednosti i posvećenost kolektivnoj bezbjednosti, stabilnosti i miru, a posebno cijenimo i bezrezervnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore, kao i kontinuiranu afirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana’’, kazao je Milatović.  

Ocijenio je da je Slovenija jedan od ključnih partnera Crne Gore a kao oblasti od zajedničkog interesa prepoznati su turizam, energetika, trgovina, infrastruktura i inovacije.

Milatović je u razgovoru sa ambasadorkom Francuske istakao da pored snažnih istorijskih veza Crna Gora i Francuska danas imaju odlične odnose koje karakteriše intenzivna bilateralna saradnja, savezništvo u okviru NATO-a i nedvosmislena podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore. 

’’Za Crnu Goru je važno da se kroz neposredan politički dijalog razmijene mišljenja i čuju poruke naše uvažene saveznice – Francuske’’, naglasio je Predsjednik i izrazio zadovoljstvo što je dijalog na nivou predsjednika država veoma frekventan, podsjećajući na realizovane susrete u Viljnusu i Kišinjevu tokom juna ove godine kao i predstojeći Pariški mirovni forum.

Ambasadorka Francuske je iskazala posebno zadovoljstvo povodom posvećenosti crnogorskog predsjednika evropskom putu Crne Gore.

Na sastanku je iskazano interesovanje za jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, a Predsjednik je naglasio da bismo veoma cijenili dalju podršku Francuske u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio- povezanost. Bilo je riječi i o jačanju kulturne saradnje dvije države, kao i saradnje u oblasti odbrane.

Milatović je iskoristio priliku da se u odvojenim razgovorima zahvali ambasadorkama na odluci Francuske i Slovenije da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednosti (WB3C) bude izgrađen u Podgorici.

foto:Služba predsjednika CG

NIKŠIĆ PROGNOZA