Mekalister: Napredak moguć samo u stabilnom političkom okruženju

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister kazao je u izjavi za Pobjedu da je Crna Gora izgubila previše vremena zbog visokih političkih tenzija i pozvao političke aktere da se angažuju u dijalogu, kako bi zemlja mogla da ostvari napredak ka članstvu u EU. 

Na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, najviše glasova osvojili su Pokret ,,Evropa sad“ i koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Za formiranje vlade Crne Gore biće neophodne koalicije, a partije za sada ne izlaze sa konkretnim stavovima o tome ko bi mogao činiti buduću vlast. Istovremeno, Evropa poziva da se to desi što prije, kako bi zemlja mogla da nadoknadi izgubljeno vrijeme.

„Važno je da novoosnovane vlasti, kada budu uspostavljene, iskoriste priliku da se vrate političkoj i institucionalnoj stabilnosti i ostvare ozbiljan napredak u pogledu ključnih prioriteta vezanih za EU, posebno u oblasti vladavine prava. Ohrabrujem sve političke aktere da se angažuju u konstruktivnom dijalogu i izgradnji međustranačkog konsenzusa kako bi se ispunile želje ogromne većine građana Crne Gore da vide kako njihova zemlja ostvaruje značajan napredak ka članstvu u EU. Napredak u reformama može se postići samo u politički stabilnom okruženju, gdje se razlike mogu ostaviti po strani za napredak u prioritetnim oblastima“, rekao je Mekalister za Pobjedu.

Mekalister kaže i da je zbog visokih političkih tenzija u Podgorici izgubljeno previše vremena.

„Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu“, ocijenio je sagovornik Pobjede.

Kazao je i da je ispratio preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora koji, kako je kazao, održavaju težnje velike većine građana Crne Gore ka članstvu u EU.

„Evropski parlament ima i nastaviće da u potpunosti podržava evroatlantsku orijentaciju Crne Gore. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine koji je u toku donio je novi podsticaj politici proširenja, pokazujući da je riječ o strateškom i geopolitičkom ulaganju orijentisanom ka budućnosti u mir, stabilnost i bezbjednost evropskog kontinenta. U tom kontekstu, pozdravljam punu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU“, istakao je Mekalister.

Iako je, kako kaže, Crna Gora često prepoznata kao predvodnik u procesu proširenja, nijedno poglavlje nije zatvoreno u proteklih šest godina.

„Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu. Odbor za spoljne poslove je spreman da podrži Crnu Goru da čvrsto ostane na strateškom putu EU i nastaviće da pomno prati dešavanja u zemlji“, zaključio je Mekalister, napominjući da će nacrt izvještaja o Izvještaju Komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu biti razmatran 26. i 27. juna.

Varhelji i Borelj: Radujemo se formiranju nove vlade koja će biti sposobna da napreduje ka EU

Podstičemo političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za unapređenje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava. EU veoma cijeni posvećenost Crne Gore putu ka članstvu u EU i spremna je da pojača podršku napretku, što je želja velike većine građana Crne Gore, saopšteno je u zajedničkoj izjavi Olivera Varheljija i Džozepa Borelja povodom nedavno održanih parlamentarnih izbora u našoj zemlji.

„U Crnoj Gori su 11. juna održani parlamentarni izbori, koji su bili slobodni i mirni, kako su naveli domaći i međunarodni posmatrači akreditovani od Državne izborne komisije. EU se raduje konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade, koja će biti sposobna i posvećena da napreduje u reformama u vezi sa EU, u najkraćem mogućem roku“, navodi se u saopštenju dvojice evropskih čelnika.

Podsjećaju da je zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope okarakterisala izbore kao konkurentne i dobro sprovedene, uprkos tome što su održani u kontekstu produžene institucionalne i ustavne krize.

„U preliminarnim zaključcima međunarodne izborne posmatračke misije takođe se navodi da je izborna administracija efikasno vodila izbore, te da je kampanja bila slobodna i biračima je ponuđen širok izbor – uz napomenu da je medijsko okruženje polarizovano. Misija OEBS/ODIHR je ponovo istakla da pravni okvir treba sveobuhvatno revidirati kako bi se riješio niz praznina i nedosljednosti. Štaviše, u preliminarnim zaključcima misije se navodi da je uključivanje žena u politički proces u Crnoj Gori i dalje nisko i podrivano nedovoljnim naporima države i javnosti da se prevaziđu rodni stereotipi i neuspjeh većine političkih partija da promovišu učešće žena“, zaključili su u saopštenju.

Izvor: Pobjeda

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA