Marković Ivanoviću: O međusobnom uvažavanju pričate sa čovjekom koji negira crnogorski narod

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković oglasila se nakon sastanka ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa novoimenovanim ambasadorom Srbije Nebojšom Rodićem.

“Ministre Ivanoviću, o kakvom dijalogu o međusobnom uvažavanju govorite sa ambasadorom Srbije Rodićem kada taj isti čovjek negira postojanje crnogorskog naroda i našu državu CG? Sram ga bilo. Taj kojeg Vi dočekujete raširenih ruku kao još neki sa „opozicione“ strane, ne želite i nećete da vidite da je taj čovjek došao po zadatku diktatora Vučića i da je krenuo bez pardona da to sprovodi u djelo“, navodi Marković.

Ističe da bi Ivanović trebao pozvati Rodića i uručiti mu porotestnu notu, i proglasiti ga personom non grata.

„Poslije svih onih izjava i posjeta koje je imao širom Crne Gore, njega treba proćerati za Beograd odakle je došao! Umjesto toga Vi sa njime govorite o nekakvom unapređenju bankarskom i platnom sisemu i slično. Oni bi, da im može biti, ponovili 1918.g. Dakle, Ministre Ivanoviću Vi umjesto da se izvinite BIH za ono što se desilo u Podgorici vi postadoste potparol vojvode četničkog Mandića. A reći za Dodika da je došao u privatnu prijateljsku posjetu, a da pritom kažete da nijeste znali da će doći, i pritom, ni kojim povodom? Ali zdušno izgovoriste te riječi, a otkud vi znate da je Dodik došao u prijateljsku posjetu, a zapravo smo viđeli suprotno? Svjedoci smo kako prvocira okupljene sa tri prsta i nije istakao zastavu BIH već entiteta RS, a pritom je donio dokument nalik na onaj njihov stvaranje „srpskog sveta“. I vi kao Ministar umjesto da uputite snažne kritike na račun Mandića i Dodika na način da im kažete kao ste Vi zaduženi za spoljnu politiku i da se mora postovati državni protokol i vaše, odnosno naše MVP, i da se tako ne ponaša neko ko pokriva mjesto predsjednika Skupštine. Bahatost, drskost i sa nepoštovanjem sopstvene države! Ako je Mandić želio da se vidi sa Dodikom trebao ga je povesti svojoj kući, pa neka se pričaju do mile volje u prijateljskom razgovoru, ali Mandic Lama je zloupotrijebio svoj položaj i međunarodnoj zajednici pokazao da on ne poštuje niti Ustav niti zakone Crne Gore niti EU, jer dovodeći čovjeka kome su zatvorena vrata EU i SAD, kakva je to poruka Ministre, nasim međunarodnim prijateljima i koga vi to zastupate!?“, ističe Marković.

Kako navodi, skandal sa Dodikom ide dotle da se uruše dobrosudsjetski odnosi sa BIH.

„Umjesto da sasječete i duboko se izvinite BIH, vaši nastupa idu u pravcu relativizacije svega sto se dogodilo i na taj način navlačite još veću sumnju naših prijatelja. Ministre, Vi ovim postupcima dovodite u pitanje dobrosudsjedske odnose sa nasim susjedima i time direktno utičete da Crna Gora ne uđe u EU. Vaši postupci se ne razlikujete od Mandića, jer Vi zastupate istu ideologiju imate isti pogled kuda treba CG da ide ka nekom Zapadnom Balkanu, ili bolje reći Otvorenom Balkanu, kojeg je inače zastupao manipulant Dritan Abazović. Ivanoviću, da li Vi koristite ovu poziciju MVP da zastupate interese Srbije, jer ja vas još nijesam čula da promovišete Crnu Goru i njen brzi ulazak u EU, vec afirmišete neki Zapadni Balkan sto ce reći zamjenu za otvoreni Balkan i upravo zbog toga, ne slučajno, je dolazio Varhelji Vučićev poslušnik koji „slučajno“ dođe kad u Dodik, koji je došao od Putina da uruči instrukcije kako treba raditi i pokušati okrenuti tok da Crna Gora nikada ne uđe u EU, jer osim što mnogi od vas retorički ponavljate CG u EU, Vaši postupci ukazuju da radite sve suprotno. To Vaše sa Zapadnim Balkanom je, blago rečeno, veoma upitno, to ne postoji kao politički subjekt, politički subjekti su DRŽAVE ZAPADNOG BALKANA, to kod vas ne postoji, jer niti jednom ne rekoste da će Crna Gora sve uraditi da prva uđe u EU, ali zato rekoste da treba neki Zapadni Balkan kao cjelina ući u EU, što ce reći, da Crna Gora treba da čeka druge što bi za posljedicu bilo to da nikad ne uđe u EU. Pa koga to vi Ivanoviću zavaravate i koga to vi zapravo predstavljate?! Svaki Vaš politički potez koji je lako pratiti ukazuje da Vi ne presatavljate CG na način kako bi trebalo, već prestavljate želje diktatora Vučića?“, rekla je Marković.

Marković smatra da Ivanović treba da podnese ostavku.

„Međutim, kako znam da to nećete uraditi, još manje će Skupština će da Vas razriješi… u jedno sam sigurna, a to je da će doći brzo vrijeme kada ćete snositi odgovornost za sve učinjeno da Crnu Goru (ali ne samo Vi) spriječite da kao najbolja, bude prva sljedeća članica EU“, zaključila je Marković.

Foto: gradski.me

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA