„Mandić se vratio na retoriku pomirenja, ekspoze neubjedljiv“

Ostaje otvoreno pitanje da li će biti uspješna Vlada Milojka Spajića, ekspoze je nedorečen, a Andrija Mandić se tokom govora na današnjoj sjednici vratio na retoriku pomirenja i ujedinjenja, ocijenili su sagovornici emisije „Naglas“ na TVCG.

Kako je kazala politikološkinja Nikoleta Đukanović, Pokret Evropa sad je ipak uspio da formira Vladu, a ne onakvu kakvu su očekivali.

„Mislim da Vlada treba da radi transparentno, to do sada nismo imali. Oko socio-ekonomskih pitanja mislim da neće biti spora. Ipak, smatram da će se nova skupština brzo pokazati na ispitu izborne reforme. Mi do sad nismo imali partiju kojoj je izborna reforma bitna. Ne znam partiju koja je to podržavala izuzev retorički“, dodala je Đukanović. 

Đukanović  Đukanović (Foto: RTCG)

Govoreći o popisu, Đukanović je kazala da ne zna šta se suštinski može promijeniti tokom odgađanja od mjesec dana, osim ako se ne radi o nekim kozmetičkim izmjenama. 

„Evropska unija je jako dobro objasnila u kakvim se uslovima popis organizuje. Vidjećemo šta sve to znači samom mandataru, a mislim da on zna šta su očekivanja EU, a šta su očekivanja građana“, dodala je ona. 

Govoreći o današnjoj sjednici parlamenta, analitičar Stefan Đukić je kazao da je sve bilo očekivano, čak i govori poslanika.

„Niko se nije pretjerano iznenadio“, kazao je on.

Đukić je kazao da je novi predsjednik Andrija Mandić iskoristio ovu priliku odlično.

Đukić  Đukić (Foto: RTCG)

„Vratio se na priču pomirenja što je bio cilj njegove kampanje.Postavlja se kao čovjek koji želi da nas ujedini. To je igra koju igra i prilika koju je iskoristio. A što se tiče datuma popisa i govora o tome na sjednici, Mandić pokušava da pokaže svoj autoritet. Želi da dokaže da njegovo izlaganje nije prazna priča i da dokaže da je čovjek od kompromisa“, smatra Đukić. 

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica nije optimističan po pitanju Spajićevog ekspozea. 

„Ne ubjeđuje me ekspoze da ćemo biti Singapur. Valjalo bi da znamo šta će se desiti naredne godine, a u ekspozeu nema nikakvih brojki, niti su igdje pomenuli program Evropa sad 2. Nama treba Vlada koja ima hrabrost da izgubi seljedeće izbore. Ta Vlada će nas uvesti u EU“, tvrdi Koprivica. 

Smatra da će biti zanimljivo vidjeti na koji će se način ponašati novouspostavljena koalicija.

„Ova koalicija je Spajiću iznuđena, a on je ipak priželjkivao drugi angažman. Ne bih ja potcjenjivao političko iskustvo Demokrata, a da sam neki optimista da će sve to funkcionisati, baš i nijesam“, zaključio je Koprivica. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA