Leković: Perović privatizovala ASK

Momčilo Leković,  poslanik Demokrata i zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju, istakao je da bez obzira što je na sjednici Odbora za antikorupciju prije dva dana bio korektan i vrlo odmjeren prema direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, davajući joj priliku da rasvijetli brojne afere koje već mjesecima i godinama opterećuju crnogorsku javnost i samu Agenciju, neosnovano i bez razloga optužen je za navodne pritiske i uvrede na njen račun.

„Jučerašnje reagovanje koje potpisuje ASK, a iza kojeg se krije niko drugi do direktorica Perović nastavak je započete bestidne kampanje koju vodi po sistemu „napad je najbolja odbrana“, a kojom potvrđuje da je ASK trenutno privatizovana institucija koja se koristi u funkciji odbrane gospođe Perović, od bar što se mene tiče, nepostojećih napada i pritisaka“, istakao je Leković.

Smatra da crnogorskoj javnosti duguje nekoliko objašnjenja koje prenosimo u cjelosti:

„Prije svega, svako ko je pratio trosatnu sjednicu Odbora za antikorupciju mogao je isprati moja dva izlaganja u kojima nijesam niti jednom upotrijebio bilo koji termin koji bi kod direktorice Perović mogao da bude motiv za ekspresnu i brutalnu optužbu za uvredu na feminističkoj osnovi.

Ono što u svom izlaganju ja jesam istakao jeste činjenica da je njen podanički odnos prema Vesni Medenici koja joj je izdavala komande „oderi“ skandalozan i ponižavajući, jesam pitao šta se desilo sa Vericom Maraš i njenim izvještajima, vrlo oprezno i bez lične primjese pitao šta je sa stanovima dobijenim po povoljnim uslovima, kreativnom tumačenju zakona u slučaju Enesa Bakovića, Ivana Brajovića, Mila Đukanovića, jesam pitao šta se desilo sa zviždačem iz ASK-a i zašto nije zaštićen, kako se desilo kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka, ko će platiti štetu koja će se mjeriti stotinama hiljada eura, šta se desilo sa imovinom Lazovića, Golubovića, Tigrova i ostale bratije, službenim vozilima i pređenim kilometrima, ali ni u jednom trenutku, što se jasno može utvrditi, nijesam vrijeđao i iznosio bilo koje netačne, ili kako mi se to sada želi „napakovati“ određene tajne podatke.

Međutim, ono što je kod gospođe Perović tog dana izazvalo pravi vulkan nezadovoljstva i očigledno potrebu za velikom političkom osvetom bilo je moje prosto pitanje: da li će ukoliko neka od inspekcija utvrdi kršenje zakona u ASK-u direktorica podnijeti ostavku?

To je očigledno bio presudni trenutak da direktorica Perović koristeći Agenciju krene u napad na mene, ni manje ni više nego optužujući me za pritisak i pitajući se odakle odakle mi informacija da je u Agenciji nadzor sprovodila budžetska inspekcija?!

Bez obzira što imam sasvim dovoljno razloga da pomislim na tako nešto, ne želim da vjerujem da je gospođa Perović ovu informaciju po svaku cijenu i iz njoj znanih razloga željela da pokuša da učini tajnom?

Ne želim da vjerujem da sam na ovaj način pokvario plan o „sanaciji štete“ i da sam iz tog razloga već dva dana na udaru institucije koja trenutno služi kao oglasna tabla u zaštiti ličnih interesa direktorice Jelene Perović.

U to ne želim da vjerujem jer pretpostavljam da uvažena direktorica zna da ova informacija nije mogla biti tajna i da se na sajtu Vlade Crne Gore od 7. februara nalazi javno dostupan dokument pod nazivom „Plan nadzora budžetske inspekcije za 2024. godinu“ u kojem piše da će se u periodu od 12.02. do 23.02. zbog podnijetih više inicijativa za vršenjem inspekcijskog nadzora u vezi zakonitog trošenja sredstava koja se odnose na primjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, vršiti inspekcijski nadzor u Agenciji za sprječavanje korupcije.

Što se tiče bilo kakvih drugih detalja koji se tiču samog nadzora, apsolutna je neistina da ih poslanik Momčilo Leković zna, a još veća bestidna neistina da ih je iznosio i čitao na sjednici odbora.

Gospođo Perović, iskreno mi je žao što ste sebe doveli u tu situaciju da vam poslednje političko oružje u borbi za očuvanje ličnog kredibiliteta i ostanka na funkciji direktorice bude to što ćete od sebe napraviti žrtvu i to ni manje ni više nego neosnovanim napadom na mene koji je od samog početka, samo htio da vam pomogne i pruži mogućnost da rasvijetlite sve slučajeve i afere“.

foto:

NIKŠIĆ PROGNOZA