Lekić: Izabrati vladu koja će imati politički osnov iz 30. avgusta

Dubina krize u zemlji zahtijeva ozbiljno suočavanje sa realnošću i pravovremeno prepoznavanje već viđene ambicije nekometentnog vođenja državne politike, sa dominantno propagandnim i estradnim efektima, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić nakon današnjih konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

On je izrazio priznanje predsjedniku Jakovu Milatoviću za korektan postupak konsultacija oko izbora mandatara koji obavlja na demokratsko – ustavan način.

„Sasvim suprotno prethodnom predsjedniku i privatnom biznismenu koji je i ustavom predviđen postupak konsultacija vodio u odomaćenom  stilu privatne države“, istakao je Lekić.

Saopštio je stav da treba voditi politiku demokratskog sporazumijevanja i kompromisa, pritom ne žrtvovati državno dostojanstvo, kako na unutrašnjem tako i na spoljno-političkom planu.   

„Umjesto pristupa formiranja vlade kao dinoničarsko-trgovačkog društva koje teži parcijalnim interesima, potrebno je okupiti snage koje će kompetentno moći da pokrenu ekonomsku, političku i moralnu reformu crnogorskog  društva. Prije svega, izgradnju demokratsko-funkcionalne države i duhovno integrisane zemlje“, kazao je Lekić.

Mišljenje je da je, kako kaže, neophodno vratiti pravce političkog djelovanja i promjena u društvu na istorijske zahtjeve građana od 30. avgusta 2020. koji, nažalost, u dobrom dijelu nisu ispunjeni.

„Zato buduća vlada treba da bude dostojna trenutka i da ima i u svom sastavu politički osnov iz 30. avgusta. Pritom, otvoreni za druge snage koji prihvataju takav vrijednosni pravac reforme društva, u prvom redu njegovu dekriminalizaciju. Taj prioritet, uostalom, zahtijeva EU ispunjavanjem obaveza iz poglavlja 23 i 24“, naveo je Lekić.

Deblokiranju evropskog puta, kako je rekao, ne vode deklarativno zakletve već konkretni rezultati na usvajanju evropskih standarda, prije svega pravne države.

Foto: Demos

NIKŠIĆ PROGNOZA