Koalicija “Za budućnost Šavnika”: Milatović, Spajić i Mandić da spriječe bezakonje

Iz Koalicije “Za budućnost Šavnika” apelovali su na predsjednike države, Vlade i Skupštne Crne Gore, Jakova Milatovića, Milojka Spajića i Andriju Mandića da pod hitno spriječe bezakonje u Šavniku koje traje već skoro dvije godine.

“Uprkos činjenici da Šavnik za one koji kreiraju procese u Crnoj Gori predstavlja perifemni problem, mi, predstavnici Koalicije “Za budućnost Šavnika” podsjećamo da je Šavnik dio Cme Gore”,navode u saopštenju.

Iz te Koalicije podsjećaju da je mandat lokalnoj skupštini u Šavniku istekao 2022.godine, a da lokalni izbori, održani iste godine, nisu bili uspješni na dva od ukupno 23 biračka mjesta. Do danas, taj proces nije realizovan do kraja, a postojeća, kako ističu, nelegitimna vlast, i dalje donodi odluke koje su od velike važnosti za Šavnik i njegove stanovnike.

“Nelegitimna Skupština nastavlja sa radom i donosi budžet za 2023.  i 2024. godinu sve do marta 2024. kada većina saziva skupštine koju čini DPS, na elektronskoj sjednici donosi Odluku o skraćenju mandata odbornicima Skupštine opštine, suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi koji ne prepoznaje institut skraćenja mandata odbornicima, već skraćenje mandata skupštini.  Odluka kao takva nema svoje zakonsko utemeljenje. Napominjemo da je navedena skupština nezakonski održana jer je od momenta zakazivanja do momenta održavanja prošlo svega par sati, a bez pozivanja odbornika opozicije. Očigledno se lokalnoj DPS vrhuški žurilo kako bi preduprijedila uvođenje prinudne uprave u Šavniku . Bez obzira na očiglednu zloupotrebu od strane većine u lokalnom parlamentu, nadležne institucije dozvoljavaju da predmetna Odluka kao takva nastavi da proizvodi pravno dejstvo, uprkos činjenici da je u suprotnosti sa Zakonom, a istovremeno Vlada iz pravnih tokova povlači svoju Odluku o raspuštanju skupštine opštine Šavnik. Ono što je vrlo bitno je pitanje odgovornosti za nesprečavanje uvođenja u pravne tokove odluke odbornika DPS Šavnik, koja je u suprotnosti sa zakonom. Nakon tri mjeseca od nasilnog skraćenja mandata i pravnog djelovanja predmetne odluke, nelegitimna predsjednica Skupštine opštine Šavnik saziva elektronsku sjednicu za 2. jul 2024 godine, opet izigravajuću zakon naočigled institucija. Prethodno predsjednik Opštine donosi 10. 06. 2024 godine Odluku br. 02-01-0 1 8/24-1703 kojom stavlja van snage Odluku o skraćenju mandata odbornika Skupštine opštine Šavnik. tj. vraća mandat odbornicima”, saopšeno je iz Koalicije “Za budućnost Šavnika”.

“Nezabilježeno i u praksi i u Zakonu da predsjednik bira odbornike. Predsjedniče države, Premijeru, Predsjedniče Skupštine, podsjećamo Vas Dda je pasivnošću nadležnih institucija uveden u legalne tokove izborni turizam koji dovodi do direktnog kršenja Ustava u kom nedvosmisleno stoji da izbori moraju biti demokratski i u skladu sa Zakonom. Demokratija i poštovanje zakona ne podrazumijevaju prijavu lažnog prebivališta u cilju prekrajanja izborne volje. Za navedeno postoje brojni dokumentovani dokazi. Da se Ustav krši i u dijelu zajamčenog prava na lokalnu samoupravu , njeno funkcionisanje,osim organizacionih jedinica podrazumijeva mogućnost građana da učestvuju u donošenju odluka preko izabranih predstavnika u lokalnom parlamentu, postojećim predstavnicima mandat je istekao 2022 godine. Dopuštanje da odluka koja nema pravno utemeljenje proizvodi pravno dejstvo, je kršenje zakona. Shodno navedenom  pozivamo Vas da hitno reagujete i stanete na put kršenju pravnog poretka Crne Gore”, saopštili su.

Lokalni izbori u Šavniku na dva sporna biračka mjesta bezuspješno su se ponavljali više puta. Iz koalicije “Za budućnost Šavnika” naglašavaju da izbori na tim biračkimj mjestima nisu završeni zbog “izbornog turizma” koji je doprinio da se broj stanovnika u Šavniku pred te izbore uveća za preko 20 odsto.

“Poznato vam je da gradani Šavnika nijesu dozvolili da o njihovoj sudbini odlučuju izbomi turisti iz Nikšića i drugih mjesta, Da napomenemo samo u biračkom mjestu Kruševice broj stanovnika u vrijeme izbora je uvećan za preko 400 odsto. Popis iz 2023. godine je potvrdio opravdanost sprečavanja izbornog inženjeringa, prema kome glasača u Šavniku je oko 400 više od broja stanovnika. Valjda o izbornom procesu u Šavniku neće odlučivati Sjekloče, Belade Šaleri, Đukanovići, Egzete, Nikolići, Vujovići, Sredanovići, Mrvaljevići, Erakovići, Ferizi, Kruške, Mededovići, Bajčete, Mušikići, Vukićevići, i mnogi drugi.Narod je reagovao odgovarajući na pasivnost institucija koje su morale spriječiti izborni turizam i samim tim primijeniti zakon i zaštititi građane Šavnika od krađe njihove izborne volje”, navode iz Koalicije “Za budućnost Šavnika”.

foto:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA