Kalezić: Izvještaj Evropske komisije posljednji alarm za uzbunu

Posljednji izvještaj Evropske komisiije potvrdio je da su Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića praktično zaustavile evropski put Crne Gore, kaže za Gradsku RTV saradnik na Univerzitetu Crne Gore Danilo Kalezić. Ostaci DF-a i politika za koju se zalaže Dritan Abazović učiniće sve da ne dođe do formiranja Vlade, i svjesni su da za njih u njoj nema mjesta, tvrdi Kalezić.

Izvještaj Evropske komisije posljednji je alarm za uzbunu, budući da sada možemo očekivati i formalno zaustavljanje pregovora Crne Gore i Evropske Unije. Uostalom, oni su praktično već zaustavljeni, ocjenjuje Kalezić.

“Dakle, jedan od razloga koji je važno istaći je da sve vlade od 2020. rade koordinisano sa vlastima u Beogradu kako bi Crna Gora izgubila lidersku poziciju i kako ne bi bila tretirana posebno, nego u paketu sa Srbijom i nekim drugim zemljama Zapadnog Balkana. Sve je to potvrda destruktivnog uticaja svih tih struktura koje zapravo kontrolišu vlast u Crnoj Gori”, navodi Kalezić.

Stavovi i ponašanje dominantnog dijela izvršne vlasti ukazuju da će pregovori o konstituisanju nove vlasti trajati nepotrebno dugo, ističe Kalezić.

“Vjerujem da će ti pregovori ići izuzetno komplikovano i da su oni suštinski uslovljeni raspletom afere u kojoj se pominje gospodin Spajić. Vjerujem da će Milatović, Abazović i dominantni dio trenutne izvršne vlasti učiniti sve da do dogovora ne dođe, odnosno da se njihov tehnički mandat produži, po njihovoj želji, vjerovatno i do redovnog termina održavanja parlamentarnih izbora”, smatra Kalezić.

Govoreći o posljednjoj izjavi albanskog premijera Edija Rame o završetku inicijative Otvoreni Balkan, Kalezić kaže da je takva izjava uslovljena destruktivnim ponašanjem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“To je jedna uzročno-posljedična relacija, Rama je pod pritiskom političkih elita u Albaniji i na Kosovu prinuđen, ne svojom voljom, da napusti koncept Otvorenog Balkana i da čitavi region raskrsti sa jednim takvim avanturizmom”, zaključuje Kalezić.

Podsjetimo, Rama je najavio kraj Otvorenog Balkana, ističući da je prioritet Berlinski proces, a da je pomenuta inicijativa “ispunila svoju misiju”.

Izvor, foto: Gradski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA