Izbori u Šavniku i dalje na čekanju

Opštinska izborna komisija (OIK) Šavnik ni juče nije donijela odluku o ponavljanju izbora na dva biračka mjesta, zgrada Skupštine opštine (SO) Šavnik i selo Kruševice.

Ponovo su članovi OIK-a iz redova opozicije bili uzdržani, dok su članovi komisije iz vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata (DPS-SD) bili za.

„Članovi OIK-a iz reda opozicionih izbornih lista nijesu glasali za predloženi dnevni red jer nijesu obezbijeđeni uslovi za zakonito sprovođenje izbora na tim biračkim mjestima. Saglasno važećim zakonskim propisima pravo da bira i da bude biran za odbornika ima birač koji, pored ostalih uslova, ima prebivalište u opštini, samim tim to pravo birač gubi ukoliko mu prestane prebivalište u opštini u kojoj su raspisani izbori“, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuju članovi OIK-a iz redova opozicije Mira Vuković, Nenad Marković, Milijana Bulajić i Vukoman Krsmanović.

Ističu, da je prvi uslov za zakonito sprovođenje izbora na pomenuta dva biračka mjesta da Uprava policije terenskom provjerom utvrdi za koje birače na ta dva biračka mjesta je prijava prebivališta izvršena na nezakonit način, te da li je za te birače doneseno pravosnažno rješenje o odjavi prebivališta u Šavniku.

Kako navode u saopštenju, veliki broj birača je odjavio prebivalište iz Šavnika, „pa bi došli u situaciju da na izborima učestvuju birači, koji na dan izbora, nemaju prijavljeno prebivalište u opštini Šavnik“.

„Građani Šavnika imaju pravo da znaju ko su birači upisani u biračkom spisku na osnovu protipravne prijave prebivališta, i koji su birači odjavili prebivalište iz opštine Šavnik, glasali su na prethodnim parlamentarnim izborima u drugim opštinama, a i dalje se nalaze u zaključanom biračkom spisku opštine Šavnik, i imaju namjeru da odlučuju ko će vršiti vlast u Šavniku“, stoji u saopštenju za javnost.

Podsjećaju da shodno Zakonu o biračkim spiskovima, birač može biti upisan u birački spisak samo jednom i na jednom biračkom mjestu samo jedne jedinice lokalne samouprave, a da sada „imamo situaciju da je više od 200 birača koji su upisani u birački spisak Šavnika, prepisano na više biračkih mjesta u više jedinica lokalne samouprave, pa su samim tim privilegovani jer imaju pravo da biraju i da budu birani u više jedinica lokalne samouprave što je protivpravno, nezakonito i apsolutni apsurd“.

„Na sjednici Komisije postavilo se upitnim i pitanje da li je Skupština opštine Šavnik, kojoj je istekao mandat 2022. godine, imala zakonskog osnova da na sjednici koja je održana 20.03.2024. donese Odluku o razrješenju, kao i Odluku o imenovanju Opštinske izborne komisije“, zaključuje se u saopštenju za javnost.

foto:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA