Ivanović: Vlada usvojila predloge za neke ambasadore za koje se čeka potvrda države prijema

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića pitao da li planira reagovanje na „brojne uvrede upućene Crno] Gori sa više adresa izvan države“ , ali i na „njeno skretanje sa vanjsko-političkog kursa od strane dijela parlamentarne većine i Vlade?“, a Ivanovićevo ponašanje uporedio sa „zimskim snom“.

Zirojević je, navodeći sporne situacije, istakao posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prilikom koje nije bila „istaknuta zastava BiH“, izjave sa te konferencije o „srpskom svetu“, navode ambasadora Srbije da su „granice nešto što je nastajalo i nestajalo“, izjave ambasadora Rusije da „širenje Evropske unije (EU) na Balkan znači konfrontaciju sa njegovom zemljom“, navode predsjednika Srbije upućene ministarski evropskih poslova Maidi Gorčević, ali i činjenicu da Ivanović nije imao izjašnjenje o glasanju Maje Vukićević protiv prijema Kosova u Savjet Evrope.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, Ivanović je istakao da njegovo ministarstvo „preuzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti“ i dodao da su ta pitanja postavljale i druge kolege iz opozicije, te da će odgovoriti kad čuje i njihova pitanja.

Koristeći pravo na dopunsko pitanje, Zirojević je upitao „da li smatra da je, zbog glasanja Maje Vukićević poljuljan međunarodni ugled Crne Gore i ugroženi tradicionalno dobri odnosi sa Kosovom, ali i koji je njegov stav o članstvu Kosova u Savjetu Evrope“. On je dodao da je parlamentarna većina koja izabrala Ivanovića heterogena, pogotovo na međuarodnom planu i upitao ga da li, što god kazali ili uradili „smatra da je iznevjerio jedan dio kolega koji su ga glasali za ministra“, te zašto mjesecima nije dolazio u SKupštinu da odgovori na pitanja poslanika.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović je Zirojeviću nabrojao situacije iz mandata parlamenta u periodu od 2016-2020. kada su vlast, između ostalih, činili Zirojevićeva partija i Demokratska partija socijalista (DPS) odbile kontrolna saslušanja pojedinih ministara, na šta je poslanik SD-a podsjetio na činjenicu da je jedan dio tadašnje opozicije bojkotovala sjednice parlamenta.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Milan Zečević je Ivanovića pitao kada će biti imenovani ambasadori na brojnim pozicijama, koje su upražnjene, a istovremeno veoma važne za unapređenje odnosa sa evroatlantskim partnerima i šta je do sad urađeno po ovom pitanju.

„Imenovanje ambasadora jedan je od prioriteta 44. Vlade i Ministarstvo vanjskih poslova je, u skladu sa svoiim nadležnostima, u kontinuitetu radi na rješavanju ovog pitanja. Cijeneći da je ova tema, sasvim razumljivo, predmet interesovanja javnosti, ipak moram istaci da imenovanje ambasadora podrazumijeva stroge procedure kako sa naše, tako i sa strane države prijema, te da su te procedure u najvećem svom dijelu, internog karaktera. To znači da se imena predloženih ambasadora ne saopštavaju javnosti do dobijanja agremana, odnosno saglasnosti države prijema“, kazao je Ivanović i dodao da dužina trajanja procedure varira, ali i da će javnost biti blagovremeno informisana o svim imenovanjima, te da je Vlada usvojila predloge za neke ambasadore za koje se čeka potvrda države prijema.

Koristeći pravo na dopunsko pitanje, Zečević je pitao zašto je MVP vratilo Dušanku Jeknić na rukovodeće mjesto u tom resoru, na šta je Ivanović odgovorio da je ona vraćena na posao „po odluci inspekcije“, ali i da je ona zaposlena, a ne na rukovodećoj poziciji.

Foto: Printscreen YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA