Hadžić: Predsjednika Skupštine i Vladu možemo izabrati istog dana

Najbitnije u ovom trenutku je da se obezbijede stabilna zakonodavna i izvršna vlast koja će biti na usluzi svim građanima Crne Gore, rekao je u intervjuu za Portal RTCG nezavisni poslanik sa liste Pokreta „Evropa sad“ Seid Hadžić.

Hadžić je istakao da ubrzanje puta Crne Gore ka Evropskoj uniji treba da bude prioritet i Skupštine i Vlade.

  • Očekuje se izbor nove vlade?

– Pregovori o vladi su tekli jednom progresivnom dinamikom jer zaista brzopletost nije prihvatljiva u ozbiljnim političkim odlukama i promjenama. Razgovori su vođeni podrobno s ciljem formiranja što stabilnije i djelotvornije vlade za dobrobit svih građana Crne Gore.

  • Kakvi će biti dalji koraci?

– S obzirom da mandatar ima manje od mjesec dana da formira vladu, te da cure rokovi za formiranje vlade za očekivati je da će se nastavak konstitutivne sjednica parlamenta i sjednica na kojoj će se birati vlada održati u dogledno vrijeme. Ja je očekujem već krajem naredne sedmice jer je moguće do tada posložiti sve potrebno i vjerujem da se i izbor predsjednika parlamenta i izbor Vlade mogu održati u jednom danu. Svima je već postalo jasno da građani sa nestrpljenjem očekuju novu Vladu i najbitnije u ovom trenutku je da se obezbijede stabilna zakonodavna i izvršna vlast koja će biti na usluzi svim građanima Crne Gore.

  • Ima li razloga za optimizam?

– Mislim da će svakako biti zanimljivo svima da čujemo ekspoze, da čujemo nove ideje mandatara Milojka Spajića o budućem pravcu djelovanja vlade. Dio tih planova su najavljeni i tokom kampanje. Ja lično očekujem korjenite promjene a sve u pogledu budućih izazova predstojećih dana, mjeseci a vjerujem i godina. Neće biti lako ali neko mora da preuzme odgovornost i da proba da obezbijedi bolju budućnost svih građana ove perspektivne zemlje.

  • Koji su Vaši lični planovi u politici, na čemu će biti fokus Vašeg mandata?

– Na prvom mjestu želim se boriti protiv neznanja i neslobode na svim poljima. Ambicija mi je boriti se za univerzalne vrijednosti koje nisu partikularno etnički i lokalno ograničene. Moja orjentacija će biti takođe sa fokusom na borbu za manjinska prava dok se moji lični planovi prevashodno vežu za jedan tim ljudi, za jednu mastermajnd grupu sa pozitivnom energijom i ambicijama koji će zajedno raditi za promjene i reforme, koje će svima samo dobro donijeti. Svakako da politika nije platforma za individualno djelovanje pa tako sebe vidim samo kao jednog među jednakima kroz neki oblik političkog organizovanja.

  • Kako se u narednom periodu može ubrzati put Crne Gore ka Evropskoj uniji?

– Sa kvalitetnim rješenjima u zakonodavnom i institucionalnom smislu ali i sa političkom voljom i dijalogom kako bismo dobili mjerljive rezultate na terenu. Način za ubrzanje puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, treba biti prioritet i Skupštine i Vlade. Crna Gora mora da zadrži lidersku poziciju kada su u pitanju EU integracije i da uspješno završi proces učlanjenja u EU porodicu, to je ono što smo obećali građanima i na tome dobili njihovo povjerenje.

Mislim da nam geopolitičke okolnosti idu naruku ali i da možemo da dobijemo jednu stabilizaciju društva, te da iskoristimo šansu da budemo prva naredna članica EU.

Na nama je da usredsredimo sve snage ka stvaranju jedne neupitno građanske države i kao takvi da koračamo snažno prema boljitku za sve naše građane.

  • Dio pravosudnog sistema je u v.d. stanju. Jesmo li blizu pravosudne reforme?

– Sami proces formiranja Vlade je imao za cilj deblokadu pravosuđa. Jedan od ključnih principa ove Vlade i skupštinske većine, biće deblokada pravosuđa i svih institucija sistema i puni kapacitet njihovog funkcionisanja. Ključ deblokade puta ka Evropskoj uniji je upravo deblokada pravosuđa i ja očekujem da se aktivno uključe i pozicija i opozicija u ovom važnom procesu za sve nas.

Vrhovni sud nema predsjednika suda i v.d stanje traje već negdje od 2020. godine, Vrhovno državno tužilastvo je u v.d stanju još od 2019. godine, Ustavni sud je takođe nefunkcionala…Zaista u ovakvom ambijentu je nemoguće sprovoditi sve esencijalne korake ka stabilizaciji društva i sistemu vladavine prava.

  • Događaj koji je privukao pažnju, kako domaće, tako i regionalne javnosti jeste afera “Tunel”. Kako Vi gledate na to? Koje su posljedice te afere?

– Afera „Tunel“ je slika naših institucija sistema. Zato nam je potrebna hitna reforma pravosuđa i potpuno osvježenje institucija sistema. Posljedice su sigurno velike, posebno kada je u pitanju međunarodni ugled države, zato je potrebna brza reakcija države.

Afera „Tunel“ je samo jedan veliki pokazatelj koliko je nama potrebno još promjena da se desi da bi sazreli u jedno moderno i napredno društvo. Zaista su pojedinci decenijama tretirali našu državu kao izvor lčnog nekontrolisanog iskorišćavanja. Zbig  svega pomenutog mi smo došli u situaciju da je ovakav jedan filmski akt moguć.

Svakako da se moralo reagovati u smislu prevencije ovakvih kriminalnih radnji i svakako je na nama da u budućem periodu zasučemo rukave i pokažemo da nijedan čovjek nije iznad države i zakona.

foto:gov.me/arhiva/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA