GI „21 maj“: Vođstvo DPS- a dugi niz godina šurovalo sa Putinom

Osamnaest godina je prošlo od obnove crnogorske države, od čega su Đukanovićev DPS, njegovi saveznici i sateliti četrnaest godina državu svodili na lične i partijske interese, saopšteno je iz GI „21 maj“.partijski interesi,

“Pritom, samo zbog izvornih suverenističkih ideja i većinske proevropske javnosti nijesu mogli izbjeći deklarativnu prozapadnu orijentaciju, iako je vođstvo DPS a dugi niz godina šurovalo sa Putinom, njegovim tajkunima i ruskim kapitalom. Milijarde dolara su se slile iz Rusije u Crnu Goru uz jasna politička očekivanja Putinovog režima. Kada su se ta očekivanja izjalovila iz Moskve je 2016. god. stigla neostvarena osveta, dok je Zapad štiteći jadransku obalu u posljednji čas integrisao Crnu Goru u NATO pakt“, naveli su u saopštenju.

Kako navode, Brisel nije bio tako širokogrud već je evropske integracije već 2018. faktički blokirao jer je postalo jasno da DPS samo fingira obračun sa institucionalnom korupcijom i organizovanim kriminalom.

“ Obmanuvši i Zapad i Moskvu DPS i njegovo vođstvo suočili su se sa zakonomjernim porazom prije nepune četiri godine. Tako su i lakovjerni i interesni suverenisti platili cijenu slijedeći najmanipulativniju i najnepouzdaniju od svih partija iz kruga državotvorne politike. S druge strane, lakomisleni bivši unionisti naivno oslonjeni na nezajažljivu SPC i uz presudnu podršku dijela suverenističkih birača omogućili su da stranke koje su bile alatke Vučićevog režima dođu na vlast i u kratkom periodu formiraju tri nekvalifikovane, marionetske i konfuzne vlade. U cijeloj ovoj političkoj farsi gdje svi gube najporaznije po Crnu Goru je što i dalje dominiraju dvije razarajuće politike. S jedne strane je komercijalni patriotizam Đukanovićevog DPSa sa pečatom diskreditovanog starog režima, dok su s druge strane partije bez kojih nema vladajuće većine a koje sve završavaju u tunelima Vučićeve anticrnogorske i notorno iskompromitovane velikosrpske politike. Zato Crnoj Gori i nema spasa dok se ove dvije politike ne delegitimišu. To je i vododjelnica u višeslojnoj agoniji u kojoj se Crna Gora sada nalazi „, dodali su u saopštenju.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA