GI „21.maj“: DPS i njegovi sateliti potvrđuju da su nedostojni tekovina 21. maja

Bivše suverenističko biračko tijelo je duboko razočarano djelovanjem i oportunizmom stranaka koje formalno baštine državotvornu, proevropsku i građansku politiku, saopštila je Građanska inicijativa (GI) “21.maj”.

“Demokratska partija socijalista, njegovi sateliti i lukrativni saveznici iz dana u dan potvrđuju da su nedostojni tekovina 21. maja”, ističe Građanska inicijativa “21.maj”.

Podsjećaju javnost da je od referenduma pa do smjene vlasti prije tri godine ne manje od 10 odsto državotvornih birača prešlo u apstinente ili je glasalo za postreferendumske antirežimske partije.

“Pritom, od avgusta 2020. pa do junskih izbora ove godine broj bivših suverenističkih birača koji su okrenuli leđa DPS-u i drugim srodnim partijama opao je za preko 20 odsto u odnosu na aktivno biračko tijelo”, ističu iz GI “21.maj”.

Kako su dodali, samo DPS je sa avgustovskih 35 odsto pao na 20 odsto na proteklim izborima, pri čemu su se izgubljeni glasovi odlili Pokretu evropa sad. Istovremeno, SDP je za malo ostao ispod cenzusa, dok bi SD i LP zajedno teško osvojili i cenzus.

Takođe, ne manje od 8 odsto suverenističkih birača iz avgusta 2020. je apstiniralo na prošlim izborima.

“Time su izborni rezultati najbolje potvrdili dezorijentisanu, antireformsku i ispraznu politiku suverenističkih stranaka. Pokazalo se da je ravna nuli mogućnost da se DPS i njegovi sateliti reformišu i naprave otklon od promašene politike”, navode u saopštenju.

Zato je, smatraju, od presudne važnosti da preostali suverenistički birači, kao i iskreni i izigrani aktivisti tih partija, što prije i što masovnije napuste DPS i pridružene partije i okrenu se vanparlamentarnim strankama i nestranačkim građanskim pokretima i listama.

“To je jedini način da se snažno revitalizuje autentična i kredibilna proevropska, građanska i multietnička alternativa”, zaključuje se u saopštenju.

foto:CDM/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA