Fon der Lajen predstavila novi plan za Balkan: Zajednički cilj je da ubrzamo njihov put ka EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen predstavila je tokom konferencije GLOBSEC inicijaitvu za novi plan rasta za Zapadni Balkan.

„Plan rasta koji danas predlažemo izgrađen je na četiri stuba: Prvo, približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU. Drugo, produbljivanje regionalne ekonomske integracije. Treće, da se ubrzaju fundamentalne reforme. I četvrto, povećati pretpristupne fondove“, kazala je Fon der Lajen.

Ona je kazala da na ovaj način, EU ne traži samo od partnera sa Balkana da preduzmu korake ka EU, već oni preduzimaju korake ka njima.

„Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihov put ka EU, a za to našu Uniju približavamo Zapadnom Balkanu“, rekla je Fon der Lajen.

Predstavljajući četiri tačke, pojasnila je da su za sve zemlje koje su pristupile EU u posljednje dvije decenije, pristup jedinstvenom tržištu bio glavni pokretač ekonomskog rasta.

„Ali zemlje koje su već na obećavajućem putu ka EU takođe treba da imaju koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Na primjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina ili sajber bezbjednost. Mogli bismo olakšati našu trgovinu robom i plaćanje. Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile porodici, već i za one koje su još na putu“, istakla je predsjednica EK.

Kazala je i da je od ključnog je značaja da se zapadni Balkan učini privlačnijim mjestom za evropske investitore.

„Želimo da Zapadnom Balkanu unaprijed ponudimo neke od prednosti članstvu. Ali to znači da određeni uslovi za članstvo takođe moraju biti ispunjeni unaprijed. Neke od reformi koje su dio procesa pridruživanja su ključne za povjerenje investitora. Razmislite o izgradnji nezavisnog i efikasnog pravosuđa, obezbjeđivanju zdravih javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmislite o energetskom tržištu. Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva. Ali potrebno je povećati energetsku efikasnost, povećati diversifikaciju i ubrzati primjenu više obnovljivih izvora energije. Zapadni Balkan može postići oboje: energetsku nezavisnost od Rusije i bliže usklađivanje sa Evropskom unijom kako bi se ubrzalo pristupanje“, istakla je ona.

Navela je i da je EK spremna da podrži Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnog finansiranja.

„Na Zapadnom Balkanu postoji velika potreba za investicijama. Ove investicije će poboljšati živote ljudi. I oni će takođe olakšati put u našu Uniju. Iz tog razloga treba povećati resurse posvećene Zapadnom Balkanu. U ovim turbulentnim vremenima, ovaj plan od 4 tačke je prava ponuda za zapadni Balkan“, zaključila je Fon der Lajen.

Ona je u svom govoru poručila da je rat protiv Ukrajine ključni momenat za Evropu, te da se ovaj trenutak mora iskoristiti.

„To je naravno očigledan napad na principe povelje UN. Principi koje smo zajednički potpisali. Ali to je i rat protiv naših vrijednosti, i rat protiv ideje ujedinjene i slobodne Evrope. Prvi put u našoj istoriji jedna zemlja je na udaru zbog želje da bude dio evropske porodice. Suverena odluka Ukrajine i jasno izražena volja njenog naroda je da prihvati vrijednosti naše Unije. I pritom se bore za našu slobodu i naše vrijednosti. Demokratija i vladavina prava, sloboda govora i sloboda da sami određujete svoju sudbinu. To je ono za šta se Ukrajina bori – i to je ono što predsjednik Putin pokušava da ugasi“, kazala je Fon der Lajen.

Ona je navela da su predložili zakon o proizvodnji municije.

Izvor: Pobjeda/Dnevno

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA