Evropska komisija: Policija da bude funkcionalno nezavisna od političke vlasti

Policija treba da bude funkcionalno nezavisna od političke vlasti – ocijenili su kratko iz Evropske komisije odgovarajući na pitanje Pobjede kako komentarišu naimenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića u noći između 12. i 13. marta, i to na predlog Milojka Spajića.

Evropsku komisiju pitali su kako komentarišu naimenovanje v. d. direktora Uprave policije na osnovu predloga premijera, a ne ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, koji prema Zakonu o unutrašnjim poslovima upućuje predlog, te da li ovo naimenovanje može da utiče na dobijanje IBAR-a ovog ljeta.

Portparolka ove institucije Evropske unije Ana Pisonero u odgovoru je navela da „procedure imenovanja treba da budu u skladu sa zakonom“.

Radović je izabran tri sata poslije ponoći između 12. i 13. marta. Uprava policije je tri sata bila bez čelnika u toj noći, kada je isticao rok da se naimenuje vršilac dužnosti direktora, nakon što je donijeta odluka da se sa ove pozicije smijeni donedavni direktor UP Zoran Brđanin.

Foto: Evropska komisija

NIKŠIĆ PROGNOZA