Evropa sad 2 punom parom ka EU: Odbrana ekspozea na djelu

Poruka koju je premijer Milojko Spajić poslao iz Parlamenta jeste da se u njegovom sistemu vrijednosti računaju samo djela i rezultati koje građani očekuju od Vlade.

To je poručeno za portal PRESS iz kabineta predsjednika 44. Vlade Crne Gore.

Po Spajiću, rezultati Vladinog programa će se ogledati u obnovljenom dostojanstvu građana i njihovoj finansijskoj sigurnosti, a ne u čitanju ekspozea i deklamovanju već poznatih ideja i zacrtanih vizija.

Navode, iako je prošlo samo nekoliko dana od izbora 44. Vlade, novoformirana ministarstva sa novim ministrima na čelu, krenula su u prve aktivnosti realizacije programa premijera.

Na putu ka ozdravljenju i stabilizaciji institucija, cilj je da Crna Gora otvori vrata Evropske unije, uprkos izazovima i problemima koji su ostali iza 43. Vlade, ali i recidivima DPS režima.

Ekspozeu su građani već dali povjerenje na izborima

Iako su prvi dani od izbora 44. Vlade prošli u sijenci pokušaja opozicije da napadne premijera i optuži ga za ogrješenje o zakone, jer za skupštinskom govornicom nije pročitao cijeli tekst ekspozea, iz Vlade stižu drugačiji signali.

Oni podsjećaju da je ekspoze bio danima prije skupštinskog zasijedanja poznat i dostupan javnosti, kako kroz sredstva javnog informisanja, tako i kroz mnoge analize i polemike u javnom prostoru i na društvenim mrežama. Štaviše, i opozicioni mediji su objavljivali fragmente ili ekspoze u cjelosti.

S tim u vezi, kako kažu, iako nije formalno pročitan, ekspoze je svakako predstavljen u parlamentu pred kojim je premijer, kao prioritete, između ostalog, iznio ubrzanje evropskog puta zemlje, aktivno i kredibilno članstvo u NATO Savezu, jačanje vladavine prava i reforme.

Pravnik i doktorand prava Matija Stojanović podsjeća da protivno tvrdnjama opozicije, mandatar Spajić svoj program jeste iznio i usmeno, u opštim crtama, te stoga ne može biti govora o tome da on svoj program nije iznio pred Skupštinom.

,,To što on svoj program nije pročitao u cjelosti, spada u domen slobode mandatara da izabere kako će svoj program da izloži Skupštini i javnosti“, kazao je Stojanović.

Učinak Vlade će se ogledati u kupovnoj moći građana

Poruka koju je premijer Spajić poslao sa sjednice na kojoj je birana Vlada, jeste da se u njegovom sistemu vrijednosti računaju samo djela i rezultati koje građani očekuju od Vlade. To je otklon od dosadašnje politke, tipične za crnogorske prilike – ,,mnogo priče – malo rada – navedeno je iz Vladinog kabineta.

Po Spajiću, rezultati Vladinog programa će se ogledati u dostojanstvu građana i njihovoj finansijskoj sigurnosti.

Iz izvora bliskih Vladi, kazali su nam da je formalnim ne čitanjem ekspozea, premijer Spajić, kao i do sada, pokazao da neće trošiti vrijeme opterećujuće formalnosti za koje Crna Gora nema luksuz da priušti i da je odluka premijera donesena u pravcu njegovog načina rada, odgovornog odnosa prema državi i procesima oporavka koji se nalaze pred istom.

,,Čitati već dostupno i deklamovati već čuvene i zacrtane vizije i ciljeve, novi predsjednik Vlade svakako da neće. Trudiće se da njegova djela i rezultati budu dominantni u odnosu na riječi, te da kupovna moć i finansijska sloboda i nezavisnost građana Crne Gore, budu najbolja odbrana građanskog dostojanstva, odbrana zakona i Ustava“, izjavili su iz premijerovog kabineta.

Stojanović: Ustav ne obavezuje doslovce čitanje ekspozea

Po riječima doktoranda prava Stojanovića, Ustav Crne Gore predviđa da mandatar iznosi svoj program u parlamentu (čl. 103 st 2), ali ne obavezuje doslovce čitanje programa, ekspozea.

,,Ustav ne određuje da mandatar mora da pročita program, niti uopšte određuje način na koji on svoj program mora da iznese“, izjavio je Stojanović.

On je dodao da praksa da mandatar svoj prethodno pripremljeni program čita jeste samo prethodno ustaljena praksa, ali se ne može tvrditi da je i ustavna norma.

,,Poređenja radi, na sjednicama Skupštine se, prilikom pretresa predloga zakona u pojedinostima, ni predlog zakona ne čitaju doslovce i u potpunosti, već se o njima samo raspravlja i glasa. Predlozi se dostavljaju na razmatranje poslanicima u odgovarajućem roku prije sazivanja sjednice, ne bi li se o njima na sjednicama raspravljalo i glasalo“, obrazložio je Stojanović.

U tom smislu je, kako kaže i program rada 44. Vlade, popularno nazvan eskpoze, dostavljen poslanicima u propisanom roku prije sjednice od 30.10.2023 i zbog toga su oni bili u stanju da ovaj program razmatraju, da o njemu raspravljaju, kao što su i raspravljali u jednoj od najdužih sjednica crnogorskog parlamenta.

,,Tako da, s ozbirom da Ustav ne normira pozitivnopravnu obavezu da se program pročita u cjelosti, ne može se osnovano tvrditi o tome da je mandatar, pri izlaganju svog programa, prekršio neku ustavnu odredbu“ obrazložio je Stojanović.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA