Eurostat: Od ključne je važnosti da Monstat popis sprovede profesionalno i nezavisno

Popis stanovništva i stanova se sprovodi pod odgovornošću vlasti u zemlji. Odluke o periodu sprovođenja popisa takođe donose državni organi, poručili su iz Eurostata odgovarajući na pitanje Pobjede da li su promijenili stav o održavanju popisa u Crnoj Gori nakon što je u Evropskom parlamentu usvojena Rezolucija kojom se predlaže odlaganje tog procesa.

Oni su istakli da je od ključne važnosti da crnogorski zavod za statistiku ovu važnu statističku aktivnost obavi na profesionalan i nezavisan način.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o Crnoj Gori izvjestioca Tonina Picule, uz dodate amandmane kojima se predlaže odlaganje popisa koji je zakazan od 1. do 15. novembra.

U amandmanima koji se odnose na popis između ostalog se navodi da se Crna Gora poziva da odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim standardima i standardima EU i ,,čim se završi politički zastoj u zemlji, te da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva“.

Iz Evropskog parlamenta ranije su kazali da parlament ima kontrolnu ulogu u procesu proširenja i kao takav svake godine objavljuje izvještaj o napretku svake od zemalja koje su dio tog procesa.

„Izvještaj koji je usvojio Evropski parlament nije zakonski tekst, pa nikoga pravno ne obavezuje da poštuje zahtjeve. Ali da, Evropski parlament očekuje da će crnogorska vlada poštovati njegove preporuke. Parlament ima kontrolnu ulogu u procesu proširenja i kao takav svake godine objavljuje izvještaj o napretku svake od zemalja koje su dio tog procesa“, kazali su Pobjedi u Evropskom parlamentu.

Dokument, kako su precizirali, služi Evropskoj komisiji i Savjetu kao znak političkog raspoloženja među članicama.

„Oni uzimaju u obzir mišljenje parlamenta kada odlučuju, na primjer, o finansijskoj ili drugoj podršci zemljama u procesu proširenja“, naglašavaju u EP.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i poslanik iz redova socijalista Pedro Markes podnijeli su amandmane na izvještaj te institucije za Crnu Goru za 2022. godinu, kojima predlažu da se predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova obavi u skladu sa EU standardima i tek nakon što se završi politički zastoj u zemlji.

Foto: PG Biro

NIKŠIĆ PROGNOZA