DRI kontrolisala realizaciju preporuka datih Liberalnoj partiji

Liberalna partija je od deset preporuka iz revizije finansija i poslovanja za 2021. godinu realizovala četiri, zbog čega za pola godine moraju ponovo izvijestiti Državnu revizorsku instituciju o statusu preostalih šest preporuka.

Revizori su utvrdili da dvije preporuke nijesu realizovane, tri djelimično, dok status jedne nijesu mogli utvrditi. Nedosljednja primjena više zakona i drugih propisa rezultirala je uslovnim mišljenjem DRI-ja na pravilnost poslovanja Liberalne partije na čijem je čelu Andrija Popović, dok je za finansijski izvještaj ocijenjeno da je prezentovan objektivno u skladu sa propisima, piše portal Pobjeda.

Tako će, kako navode, ova partija morati da dokaže da ugovore o radu zaključuje u skladu sa zakonom, da ugovore o djelu koristi samo za poslove van osnovne djelatnosti, da usaglašava obaveze sa dobavljačima i evidentira potraživanja od opština te predaje IOPPD obrasce u zakonskom roku. Revizori nijesu mogli utvrditi status preporuke koja se odnosi na obračun i isplatu putnih troškova za službena putovanja.

Revizijom je utvrđeno da je LP zaključivala ugovore bez svih neophodnih podataka, dok je 16 lica angažovala po ugovorima o djelu za redovne poslove. U pojedinim slučajevima isplaćivane su pune dnevnice za putovanja kraća od 12 sati, dok se gorivo za sopstvena vozila koja su koristili u službene svrhe pravdalo fiskalnim računima bez putnih naloga i pisane saglasnosti da koriste vozila, dok limit za potrošnju goriva nije ni definisan. Zbog neusaglašavanja obaveza sa dobavljačima, u poslovnim knjigama je evidentirana pretplata od 1,3 hiljade eura, što je, kako su ukazali revizori, uticalo na smanjenje stvarnih obaveza.

LP ne vodi evidenciju potraživanja od lokalnih samoprava već ih evidentira u momentu isplate. Ova partija je 2021. godine iz državnog i lokalnih budžeta prihodovala 94,5 hiljade eura, a od članarina 1,5 hiljada eura. Skoro 100 hiljada eura otišlo je na zarade i ostale naknade sa porezima 51,4 hiljade, zakup ih je koštao 8,8 hiljada, međunarodne aktivnosti 5,5 hiljada, reklamiranje 6,3 hiljade, a reprezentacija 3,8 hiljada eura.

Foto: LP

NIKŠIĆ PROGNOZA