DPS: Iniciraćemo kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Imajući u vidu sve okolnosti koje su pratile jučerašnju akciju SDT-a u Agenciji za sprečavanje korupcije, posebno u kontekstu činjenice da je na stranicama medijskog koncerna Vijesti hapšenje direktorice te institucije najavljeno satima prije nego što je privedena, kao i da je potpredsjednik Vlade i koordinator BOK-a Aleksa Bečić pozdravio hapšenje direktorke ASK-a, koje nije potvrđeno od strane nadležnih institucija, čime je izvršio neprimjereni politički pritisak na pravosudne organe, tražićemo da se pred Odborom za bezbjednost saslušaju potpredsjednik Vlade i koordinator BOK-a Aleksa Bečić, vrhovni državni tužilac Milorad Marković i specijalni državni tužilac Vladimir Novović, saopštio je Poslanički Klub DPS-a.

Kako su naveli, praksa da predstavnici vlasti targetiraju ljude koje treba lišiti slobode i to sugerišu nadležnim organima, nije u skladu sa pravnim i etičkim standardima demokratskog društva i pravne države, i podstiče sumnju da pravosudni organi rade pod pritiskom medijsko-političkih uticaja.

“Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali ne smije se ignorisati očigledna agenda kojom se pravosudni organi rukovode prilikom izbora prioritetnih slučajeva. Stotine krivičnih prijava je predato od 2020, a još nema odgovora, skoro ni na jednu od njih. Čelnici tužilačke organizacije Crne Gore duguju građanima odgovore na pitanje – ko je nabavljao kalašnjikove i pripremao napad na institucije 30. avgusta, kako su kupovane akcije Luke Bar, ko je odgovoran za milionsku štetu u CEDIS-u i Elektroprivredi, kao i za 30.000 novozaposlenih u državnoj upravi, te šta je sa istragama o višemilionskim fiktivnim ugovorima u Rudniku uglja”, kazali su iz Poslaničkog Kluba DPS-a.

Zaključuju da, koliko god političari egzaltirano likovali zbog hapšenja ovog ili onog državnog funkcionera, svi treba da znaju da je protivno međunarodnim konvencijama nehumano ponašanje prema optuženima, svejedno da li su sumnje osnovane ili ne. Jer je i prezumpcija nevinosti – jedan od temelja vladavine prava.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA