DPS: Damjanović priznao da se sprema popisna prevara

Izjava ministra Damjanovića da će se “tamo gdje se naiđe na zatvorena vrata iz postojećih registara koje država ima od lista prebilavištva, preko lista državljana, itd… izuzeti podaci” i kao takvi upisivati prilikom popisa, priznanje je da se sprema nezapamćena prevara na predstojećem popisu stanovništva, smatraju iz Demokratske partije socijalista.

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović danas je kazao da nema nikakvog razloga za odlaganje popisa, te da predlaganje bojkota nije dobro.

Iz ove partije navode da se iz postojećih registara ni na koji način ne može garantovati preciznost i tačnost zbog, kako kažu, svih mogućih promjena koje su mogle uslijediti u periodu između dva popisa od 2011. do danas u smislu brojnih selidbi, preseljenja, promjena prebivališta pojedinaca i slično. 

„Iz svega navedenog može se zaključiti samo jedno da se sprema klasično fingiranje podataka koje podrazumijeva da će iz Monstata sami upisivati podatke o građanima Crne Gore kako bi došli do rezultata koji su unaprijed pripremljeni u Beogradu. Još jednom pozivamo predstavnike nadležnih državnih organa, Vladu, Ministarstvo finansija i Monstat, da se ne igraju sa državom niti sa njenim građanima, te da u skladu sa onim što su preporuke EP, zahtjevi nacionalnih vijeća i savjeta, političkih partija, NVO i drugih društvenih organizacija kompletan proces odlože do postizanja punog konsenzusa svih relevantnih činilaca“, navode iz DPS-a.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA