DNP predložio Dragana Bojovića za ambasadora u Moskvi

Demokratska narodna partija (DNP) predložila je Dragana Bojovića za ambasadora u Moskvi, nakon što je od te pozicije odustao Miloš Radinović, saznaju „Vijesti“ iz vrha te stranke.

Navodno su sa tim predlogom, kako tvrde izvori iz vrha DNP-a, saglasni premijer Milojko Spajić i predsjednik države Jakov Milatović.

Prvi predlog DNP-a za tu poziciju bio je Radinović, ali je on danas putem otvorenog pisma obavijestio lidera DNP-a Milana Kneževića da odustaje od te pozicije.

Radinović u pismu navodi da je u posjedu informacija da njegovo moguće imenovanje izaziva „razne negativne opservacije, pa i pogrešna tumačenja o namjerama, moguće i politička raznoglasja…“.

Šef države Jakov Milatović prošle sedmice je tražio dodatne razgovore o četiri kandidata za ambasadore s političke kvote, zbog toga što neki od njih navodno imaju dvojno državljanstvo i što pojedini navodno ne podržavaju spoljnopolitički kurs Crne Gore.

Milatović je, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem o popunjavanju diplomatske mreže, imao primjedbe na kandidate za ambasadore u Berlinu i Madridu, koje je predložio Pokret Evropa sad (PES), te Atini i Moskvi, koje su predložili Nova srpska demokratija (NSD), odnosno Demokratska narodna partija (DNP).

Ustavom je propisano da predsjednik postavlja i opoziva ambasadore na predlog Vlade i uz mišljenje skupštinskog odbora nadležnog za međunarodne odnose.

Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

NIKŠIĆ PROGNOZA