Đurović o inicijativi Milatovića: Odlaganje izvještaja je dobro, ali nije realno

Svaka inicijativa čiji je cilj da se popravi pozicija Crne Gore u Briselu je dobra, ali se mora staviti u realni kontekst, kazala je profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je da će naredne sedmice u Briselu tražiti da Evropska komisija (EK) odloži objavljivanje izvještaja o napretku Crne Gore, kako bi se novom parlamentu i Vladi dalo više vremena za postizanje rezultata.

Đurović je za Televiziju E, komentarišući tu inicijativu, navela da je teško tražiti da se dobije izuzeće samo za Crnu Goru i da je bolje da se uvaži regionalni kontekst.

– Sigurno bi druge zemlje regiona tražile da i one imaju takav privilegovani status, tako da je možda bolji diplomatski pristup, da se uvaži regionalni kontekst, dobije podrška susjeda prema toj inicijativi i u tom smislu možda nešto zaista ostvari – dodala je Đurović.

Ona je kazala da ta vrlo ambiciozna ideja i predlog da se traži odlaganje objavljivanja izvještaja, upućuju na realnu procjenu.

– Da s obzirom na to da još nemamo parlament ni Vladu, nije realno očekivati da ono što se pojavi u oktobru bude dovoljno da u decembru očekujemo neke dobre odluke, tipa završna mjerila za poglavlja 23 i 24 i nastavak pregovora u smislu mogućeg zatvaranja nekih poglavlja – navela je Đurović.

Prema njenim riječima, svaka inicijativa u smislu lobiranja da se popravi pozicija Crne Gore u Briselu je dobra, međutim mora se staviti u realni kontekst.

Kako je kazala Đurović, zemlje Zapadnog Balkana nijesu završile neke svoje važne evropske zadatke, ne samo Crna Gora, nego i Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, a nijesu u boljoj poziciji ni Albanija i Bosna i Hercegovovina.

– Znači, ono što ide u prilog i povoljno je u ovom kontekstu, jeste da bi Zapadnom Balkanu odgovaralo odlaganje. Govorimo o nekoliko mjeseci i nekom proljećnjem izvještaju koji bi dao prilike zemljama regiona da se bolje pozicioniraju u odnosu na buduće mišljenje evropskih institucija – dodala je Đurović.

Činjenica je, kako je rekla, da je EK par puta odlagala izvještaj, ali uvijek zajedno za sve zemlje.

Ona je kazala da pravila nijesu „čvrsto zakucana“ da izvještaj mora biti u oktobru.

– Kada dobro obrazložite i snagom argumenata i ozbiljnošću nastupa ubijedite suprtnu stranu, vaše partnere, da je nešto opravdano i potrebno, nema razloga da se takvo nešto ne bi ostvarilo – navela je Đurović.

Ona je ponovila da „ne treba od susjeda praviti tu nelojalnu konkurenciju, već treba nekako sve njih dobiti na našu stranu“.

Osnažiti pregovaračke strukture

Đurović je, odgovarajući na pitanje da li je neka država ranije tražila da se samo za nju odgodi izvještaj i da li je EK ispunila taj zahtjev, kazala da su izvještaji uvijek bili integralni, imali su strateški dio i sažetak i onda izvještaje po zemljama.

– Tako da bi, ako bi se išta produžilo tako da mi dobijemo na vremenu, da to nama odgovara, to stvarno bio presedan i da takva praksa ipak dosad nije bila od strane Evropske unije – rekla je Đurović.

Ona je poručila da se strukture za pregovore moraju osnažiti.

Đurović je ocijenila da bi se Crna Gora, sa nekoliko ključnih postavljenja u pravosuđu i uz dokaze da se reforme u oblasti vladavine prava dešavaju zadovoljavajućoj dinamikom, mogla nadati dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Izvor: Dan

Foto: YouTube Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA