Đukić: Rano je za rekonstrukciju Vlade

Rano je za rekonstrukciju Vlade Crne Gore, budući da je sa radom počela prije tri mjeseca, kazao je za Adria televiziju politički analitičar Stefan Đukić, ističući da bi to usporilo proces promjena u državi.

Đukić dodaje da tek sada, početkom 2024. godine, možemo primijetiti da živimo u novoj eri u kojoj Demokratska partija socijalista ne igra značajniju ulogu na političkoj sceni, pa je logično da partije konstantno pronalaze nove saveze.

U tom kontekstu, nije čudo što se govori o rekonstrukciji Vlade, iako je za to, kako kaže, još rano.

“Da se sada odmah pravi rekonstrukcija, mislim da bi to usporilo svakoga, i ove nove koji dođu, i ove koji su već imali neke planove. Razumijem da su to, naravno, partijski interesi i njihove računice, koliko ko može da kapitalizuje određene odnose i koliko će njihov kadar biti prepoznat od strane javnosti kao ministar ili ministarka određenog resora, ali djeluje da je zaista prebrzo”, navodi. 

Komentarišući predstojeći izbor glavnog državnog tužioca, na sjednici koju je predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakazao za 27. januar, Đukić kaže da je dobro što je postignut dogovor.

“Svakako će biti osvježenje kada se sve to završi, da i ta institucija izađe iz v.d. stanja i da onaj koji je bude predvodio predstavi svoj program i kako će ga ostvariti narednih godina, a da ne očekuje da će za 6 mjeseci biti maknut”, naglašava Đukić.

Izbor vrhovnog državnog tužioca, ističe, nije obaveza koja se mora ispuniti samo radi zatvaranja poglavlja 23. i 24. u procesu pregovora sa Evropskom unijom, već zbog građana Crne Gore i pravilnog rada institucije.

“Treba da se sjetimo da smo i ranije imali institucije u punom kapacitetu, ali da nisu dobro radile svoj posao. Tako da nije dovoljno samo izabrati neku osobu, već joj treba dati punu podršku u radu, pun legitimitet i da sve grane vlasti učestvuju u tome da se obezbijedi pravda. Jer smo vidjeli u posljednje nekolike godine da je cijeli sistem bio nagrizen kriminalom i korupcijom”, ukazuje politički analitičar.

Osvrnuvši se na otkazivanje susreta ministra odbrane Dragana Krapovića sa hrvatskim kolegom Ivanom Anušićem i tamošnjim ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom zbog neslaganja oko načina rješavanja otvorenih pitanja u slučaju spomen-ploče u Morinju i školskog broda „Jadran“, Đukić je kazao da Krapović nije učinio ili rekao nešto loše.

“Smatram da je vrlo razumno branio ono što treba da bude zvanična pozicija Crne Gore, a pritom nije pokušavao da napadne drugu stranu i da je vrijeđa. Dao je drugo rješenje, a ako se oni ne slažu, možemo da idemo na arbitražu pa da se i to riješi”, zaključuje Đukić.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA