Đeljošaj najavio: Odluka Albanskog foruma večeras

Odluka Albanskog foruma oko formiranja Vlade biće donijeta večeras, kazao je lider ove partije Nik Đeljošaj.

„Na osnovu predloženog sporazuma, četiri ključna spoljnopolitička pitanja za Albanski forum, koja ne mogu i neće biti dovedena u pitanje, što će svojim potpisom na sporazum potvrditi svi konstituenti nove Vlade, a to su: da je država Crna Gora članica NATO saveza, da je država Crna Gora priznala nezavisnost Republike Kosovo, da je država Crna Gora osudila rusku agresiju i zalaže se za prava Ukrajin i da je država Crna Gora uvela i podržava sankcije EU protiv Rusije. A garancija da neće i ne mogu biti dovedene u pitanje je sastav 44. Vlade Crne Gore, koja po Ustavu vodi unutrašnju i spoljnu politiku“, piše u saopštenju Đeljošaja na društvenim mrežama. 

On je podsjetio da se u prijedlogu sporazuma ističe da će koalicija „Za budućnost Crne Gore“ manjinski podržati Vladu.

Đeljošaj je ranije kazao da matematički vlada može da se formira bez Albanskog foruma.

„Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora su adrese koje će preuzeti odgovornost za komunikaciju sa našim međunarodnim partnerima. Vlada Crne Gore sprovodi unutrašnju i spoljnu politiku, možemo biti dio Vlade ako i samo ako ta Vlada osuđuje rusku agresiju i zalaže se za prava Ukrajine, podržava sankcije EU protiv Rusije, koja štiti prava manjina i poštuje suverenitet susjednih zemalja koje je priznala država Crna Gora“, naveo je Đeljošaj.

Nacrt koalicionog sporazuma koji potencijalni konstituenti buduće vlasti namjeravaju da potpišu predviđa da potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku s resorom ministarstva ekonomskog razvoja predloži Albanski forum.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA