Crna Gora otvoriće ambasadu u Hagu

Otvaranje ambasade Crne Gore u Hagu i holandskog konzulata u Crnoj Gori doprinijeće dodatnom razvijanju bliskih odnosa dvije države. To je saopštio ministar odbrane Dragan Krapović, koji se danas sastao sa ambasadorom Kraljevine Nizozemske Joustom Reintjesom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Krapović je istakao značaj članstva obje zemlje u NATO-u, kao i zajedničke interese u bilateralnim odnosima, ali i multilateralnim strukturama, naglašavajući da je u trenutnom bezbjednosnom ambijentu u Evropi i svijetu posebno važan koncept kolektivne odbrane.

On se zahvalio na kontinuiranoj podršci Nizozemske Crnoj Gori u ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta, prvenstveno evropskih integracija, kojima je Crna Gora potpuno posvećena.

Krapović je kazao da je odbrambena saradnja dvije zemlje, a koja se ostvaruje na planu usavršavanja pripadnika VCG i MO u oblastima rodne ravnopravnosti i međunarodne vojne saradnje, na visokom nivou, uz dodatan prostor za njeno intenziviranje.

Kako je saopšteno ambasador Reintjes je izrazio očekivanje da će se saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane, kao i drugim oblastima od zajedničkog interesa, dodatno intenzivirati u predstojećem periodu.

„Posebno je istakao zadovoljstvo zbog opredjeljenja Crne Gore za evropski put i naglasio važnost usklađivanja sa spoljnom politikom EU“, saopšteno je iz Ministarstva.

To će, dodao je, u velikoj mjeri doprinijeti napretku naše zemlje u procesu pregovora za punopravno članstvo u Uniji, u čemu Crne Gora može računati na snažnu podršku Nizozemske.

„Sagovornici su se saglasili da je važno intenzivirati politički dijalog u cilju daljeg unapređivanja prijateljskih i savezničkih odnosa dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane

NIKŠIĆ PROGNOZA