CDT: Zainteresovana javnost da nam dostavi predloge za izbornu reformu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva zainteresovanu javnost, predstavnike civilnog društva, sve zainteresovane aktere, te građanke i građane da im dostave predloge, mišljenja i ideje za moguće pravce buduće izborne reforme.

“Kao što je javnosti poznato, prije nekoliko dana kompletiran je sastav Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu (Odbor) i u njegovom radu će učestvovati dva predstavnika/ce akademske zajednice i tri predstavnika/ce nevladinog sektora i među kojima je i naša organizacija”, navedeno je u saopštenju CDT-a koje potpisuje izvršni direktor Dragan Koprivica.

CDT, prema njegovim riječima, podržava više puta izrečen stav od strane kopredsjednika Odbora da će njegov rad krasiti inkluzivnost i otvorenost, i da svi akteri, u okviru svog djelokruga, treba da doprinesu demokratskom dijalogu u toku izborne reforme.

“Zato, uzimajući u obzir izuzetan značaj ove teme za budućnost demokratskih procesa, želimo da, zajedno sa ostalim akterima, budemo oni koji će afirmisati potrebu da se u toku rada Odbora čuje što više različitih mišljenja i stavova. Smatramo da je naša dužnost da onome dijelu javnosti, koja direktno ne učestvuje u radu Odbora, otvorimo kanal za posrednu vezu sa procesom, odnosno mogućnost slanja predloga i sugestija vezano za sva pitanja o kojima će se raspravljati”, dodao je Koprivica.

Zato iz CDT pozivaju sve zainteresovane aktere da im na e-mail adresu cdt@cdtmn.org pošalju kratko obrazloženje (maksimalno dvije strane) teme za koju smatraju da treba da bude afirmisana u toku rada Odbora.

“Nakon analize pristiglih materijala, ostavljamo mogućnost da ćemo imati potrebu da predložimo organizovanje sastanka ukoliko nam budu potrebna detaljnija obrazloženja podnešene incijative”, poručio je Koprivica.

On navodi da sve inicijative, kojima se CDT u svom dosadašnjem radu nije bavio, i za koje procijene da se baziraju na principima demokratskih izbora i koje se ne protive međunarodnim standardima, uputiće Odboru i informisati ga o njima na njegovim plenarnim sjednicama.

“Takođe, ukoliko u komunikaciji sa Odborom procijenimo da neka od tema zahtijeva detaljniju razradu ili diskusiju, u okviru projekta “Izborna reforma u fokusu – Vrijeme je” koji realizujemo u saradnji sa Udruženjem za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) i Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) a uz podršku Evropske unije (EU) posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, organizovaćemo posebne tematske okrugle stolove, podkaste ili druge načine direktne komunikacije i debate kako bi do kraja rasvijetlili sve što interesuje građane i građanke. Vjerujemo da su se konačno stvorili uslovi da se u Crnoj Gori dogodi izborna reforma. Ukoliko stvarno bude političke volje za to, CDT će sa partnerima, pružiti posvećenu podršku radu Odbora i pokazati da je civilno društvo u Crnoj Gori konstruktivan i aktivan partner u reformskim procesima”, zaključio je Koprivica.

Foto: CDT

NIKŠIĆ PROGNOZA